Nazvana Polaris Dawn
2

Prva misija komercijalne svemirske šetnje bi mogla biti lansirana tokom ljeta

D. B.
Misija Polaris Dawn, koja će uključivati prvu komercijalnu svemirsku šetnju, trebala bi biti lansirana ove godine, odnosno tokom ljeta.

SpaceX je svoju masivnu raketu Starship lansirao prošle sedmice, a iako je kompanija nedugo nakon toga bila prisiljena da pokrene sistem prekida misije zbog kružnog kretanja rakete, što je rezultiralo njenim uništenjem, misija je označena uspješnom.

Sve u svemu, bio je to prvi testni let potpuno integrisanog Starshipa i rakete Super Heavy.

"Ovo je veliki korak ka uzbudljivijoj budućnosti. Čestitam SpaceX-u na velikom testu", poručio je putem Twittera Jared Isaacman, osnivač kompanije Shift4.

Kao što je poznato, on će biti dio prve misije s posadom koja će letjeti Starshipom. Lansiranje Starshipa s posadom će biti dio programa Polaris, koji počinje misijom Polaris Dawn.

Isaacman je nedavno istakao da bi misija Polaris Dawn mogla biti lansirana najranije "krajem ljeta", a ta misija će biti upisana u historiju iz više razloga među kojima je i prva komercijalna šetnja,

Misija Polaris Dawn je prvobitno trebala biti lansirana krajem 2022. godine, međutim, odgođena je zbog potrebe za dodatnim treningom civilne posade. Bile su potrebne i modifikacije Crew Dragon kapsile kako bi ponijela posadu u svemir.

Milijarder Jared Isaacman, koji finansira misiju čiji je i komandant, odgovorio je na pitanje da li je ljetni rok moguć.

"Optimističan sam da je kasno ljeto i dalje realna mogućnost. Mi se pripremamo za to", poručio je on. Isaacman je također bio komandant misije Inspiration 4.

Misiju Polaris Dawn će činiti četveročlana posada, tako da će Isaacmanu društvo praviti Anna Menon, Scott Pottet i Sarah Gillis. Niko iz tima nije trenirani astronaut, no svi imaju iskustva u avijaciji i operacijama svemirskih letova. Lansiranje će biti obavljeno iz NASA-inog Svemirskog centra Kennedy na Floridi pomoću rakete Falcon 9 na koju će biti postavljena kapsula Crew Dragon.

SpaceX je već slao Isaacmana i civilnu posadu u svemir u sklopu misije Inspiration 4, kada su kružili oko Zemlje četiri dana, međutim, misija Polaris Dawn predstavlja korak naprijed. Ova misija će iskoristiti maksimalne performanse rakete i kapsule te poletjeti dalje od bilo koje druge Dragon misije i dostići najvišu orbitu Zemlje dosad.

Nakon toga će biti obavljena svemirska šetnja na najvišoj visini, prva komercijalna svemirska šetnja i prva svemirska šetnja nakon izlaska iz kapsule Crew Dragon. Osim toga, posada će proći kroz Van Allenov pojas zračenja. Provest će se i istraživanje s ciljem boljeg razumijevanja efekata svemirskih letova i svemirskog zračenja na ljudsko zdravlje.

Prije nego Starship ponese ljude u svemir, Polaris Program mora obaviti prve dvije misije s raketom Falcon 9. Prvi set misija Starshipa s posadom bit će privatan za razliku od od misija koje je SpaceX u slučaju rakete Falcon 9 prvo obavio s NASA-om.

Za misiju Polaris III će se koristiti Starship, no zasad nema tačnog datuma. U međuvremenu je japanski milijarder i poduzetnik Yusaku Maezava zakupio Starship za svoju dearMoon misiju u kojoj će u društvu osam umjetnika krenuti na put oko Mjeseca, a to će također biti prva potpuno civilna misija.

Obje misije će biti obavljene prije NASA-ine misije Artemis III koja podrazumijeva slijetanje na Mjesec. Za ovu misiju će se koristiti Starship kao lunarni lander, a bit će obavljena 2025. ili 2026. godine. Što se tiče misije dearMoon, ona bi trebala biti lansirana ove godine.