scitech
0

Pločnici će pročišćavati zrak koji udišemo?

FENA
U prometnim, urbanim područjima smog i asfalt dominiraju krajolikom.

I dok na prvi pogled oba spomenuta elementa izgledaju kao dva odvojena dijela gradskog "ekosistema", ako je suditi prema holandskim naučnicima, uskoro bi upravo asfalt mogao pročišćavati zrak koji udišemo.

Naime, nizozemski znanstvenici sa Tehnološkog Univerziteta u Eindhovenu izmislili su novi način kako očistiti atmosferu tretiranjem asfalta sa titan-oksidom.

Tako kreirani "fotokatalitički" kolnici imaju nevjerovatno veliku mogućnost smanjenja smoga u gradovima za čak 50 posto.

Tokom jednogodišnjeg testiranja sistema u holandskom gradu Hengelou, naučnici su otkrili da je tretirani pločnik smanjio smog za 45 posto u idealnim uvjetima, to jest 19 posto tokom dana.

Premazivanjem pločnika titan oksidom, pločnik je u mogućnosti usisati štetne dušikove okside iz zraka te ih pretvoriti u manje opasne kemikalije kao što su nitrati.

Iako je slična tehnologiju već predstavljena prije nekoliko godina u Italiji, nova istraživanja dala su dodatni pečat i vidljivost mogućnostima sanacije zraka u urbanim područjima.

Katalizatori (titan oksid) još tokom vremena gube svoju učinkovitost, a tako premazan pločnik tek je 10 posto skuplji od standardne izvedbe.

Novi izum još nije zamjena za ukupno smanjenje zagađenje, no ima vrlo veliki potencijal smanjenja emisija iz automobila i industrije u područjima koja su u velikim problemima zbog zagađenja zraka.