Zanimljivosti
0

U nedostatku parkova, Španci prave vrtove na krovovima autobusa

Klix.ba
Građani grada Girone u Kataloniji ostali su nemalo iznenađeni kad su na krovu jednog autobusa primijetili mali vrt. Ovo je dio projekta koji provodi tamošnja vlada, kako bi se gradove u kojima nema dovoljno zelenih površina i drveća unijelo malo zelenila, ali i pročistio zrak.

Iz firme PhytoKinetic, kojoj je povjeren ovaj ekološki projekt, najavljuju da će ovi svojevrsni vrtovi na autobusima apsorbirati štetne tvari iz zraka poput ugljendioksida.

Ovakav jedan autobus trenutno se koristi za prijevoz turista u ovom katalonskom gradu, a protekle sedmice napravljen je i prvi kombi sa ovim sistemom.

"Zelene površine u nasljenim mjestima su od izuzetne važnosti za fotosintezu, proces od vitalne važnosti za pročišćavanje zraka i nastanak kisika koji udišemo", kazao je Marc Granen iz firme PhytoKinetic. Vjeruju da će ovo biti još jedna turistička atrakcija koja će imati konkretan rezultat.

Vozač autobusa kaže da je zahvaljujući ovoj inovaciji temperatura u vozilu pala za 3,5 stepena. Krov se sastoji od hidroponske pjene, koja upija vlagu, ali ne zadržava vodu.

Ova inovacija bit će jedna od najinteresantnijih na predstojećem Međunarodnom kongresu zelenih ,koji se održava u Nantesu narednog mjeseca.