Istraživanje
0

Žene više brinu o težini nego o zaradi

Sarajevo-x.com
Supružnici su veći izvor stresa nego šef, pokazala su najnovija istraživanja. Postoji uvriježeno mišljenje da je najbolje kod svoje kuće, no nekad vam je radno mjesto puno bolje za odmor nego što je to kuća, zaključak je izveden na osnovu iste studije.

Anketa provedena među 3.000 žena i muškaraca pokazala je da će vjerovatnije muškarci podići krvni pritisak suprugama nego što će to one učiniti njima. Naime, 18 posto žena je reklo da suprug unosti stres u njihov život, dok je 12 posto muževa optužilo supruge za to.

Sveukupno, 58 posto ispitanih je odgovorilo da je njihov bračni partner bio među onima koji su ih izložili tome. A 43 posto je odgovorilo da je to čini njihov šef.

Psiholog s Univerziteta u Lancasteru, Cary Cooper, je izjavio da je sve više ljudi koji probleme s posla nosi kući.

Moglo se i pretpostaviti da će strah od gubitka radnog mjesta u vrijeme recesije samo pogoršati stvari.

"Jedan od uzroka stresa je ako ste satima zaokupljeni brigom. Ako to ponavljate svakodnevno ugrozit ćete zdravlje, ali i odnose u kući", smatra Cooper.

Profesor je dodao da su žene, koje moraju "žonglirati" obavezama u kući i na poslu, daleko izloženije stresu od muškaraca. Međutim, one se s tim nose bolje uglavnom jer im je lakše nego muškarcima razgovarati s drugima o svojim osjećajima.

Anketa je donijela još jedan zanimljiv rezultat, a to je da žene više brinu o svojoj težini nego o zaradi. Gotovo polovica ih je odgovorila da je njihova težina vrlo važna za njihovo zdravlje i dobrobit, u odnosu na 27 posto koje su to rekle za svoju platu.

Žene će dvaput više brinuti o utjecaju pretilosti na buduće zdravlje, nego o utjecaju visokog pritiska ili čak raka. Samo 36 posto muškaraca smatra da je njihova težina važna za njihovo zdravlje, a 33 posto je to reklo za svoju platu.

Anketirani su optimistični u pogledu vlastite budućnosti. Gotovo polovina ih vjeruje da će doživjeti 80 i više godina. Tri posto vjeruje da će čak doživjeti stotu, dok mnogi vjeruju da će u vrijeme kad oni ozbiljno obole moderna medicina imati lijek za njihovu bolest, piše "Daily Mail".