Nauka
0

Zabilježeno najveće topljenje leda na Antarktiku u historiji

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U 2005. godini, zapadni Antarktik je doživio najveće topljenje leda koje je zabilježeno u posljednje tri decenije od kada se korištenjem satelita vrši posmatranje ovog predjela, objavili su naučnici agencije NASA.

Otkriće je objavljeno u utorak u Jet Propulsion laboratoriji u Kaliforniji, koja u saradnji sa ekološkim istraživačima sa Univerziteta Colorado mjere i interpretiraju satelitske podatke.

Tim je mjerio akumulaciju snježnih padavina i topljenje na Antarktiku i Grenlandu u periodu od jula 1999. godine, do jula 2005. godine.

Topljenje Antarktika se pojavilo 900 kilometara unutar kopna, a 500 kilometara udaljenog od samog Južnog pola, na visini od 2.000 metara, gdje je "topljenje smatrano malo vjerovatnim", objavili su naučnici. Temperature su bile abnormalno visoke, dostižući 5°C u jednom trenutku i zadržavajući se iznad temperature topljenja cijelih sedam dana.

"Antarktik je u prošlosti pokazivao veoma male ili nikakve znakove mogućeg otopljenja, sa izuzetkom Antraktičkog poluotoka. Sada se, prema satelitskoj analizi, na velikim područjima Antarktika javljaju prvi znakovi utjecaja globalnog zagrijavanja", rekao je Konrad Steffen sa univerziteta Colorado. "Povećanje topljenja snijega, kao ovo iz 2005. godine, definitivno može imati utjecaj na topljenje većih razmjera na antarktičkih ledenih slojeva".

Topljenje iz 2005. godine je bilo toliko intenzivno, da je poslije došlo do stvaranja ledene površine kada se otopljena voda ponovno zamrznula. Ipak, topljenje nije trajalo dovoljno dugo da bi otopljena voda dospjela u more.

Ipak, velika količina polarnog topljenja može uzrokovati da ledeni slojevi Antarktika završe u okeanu, što bi proizvelo globalno povećanje nivoa mora. Voda koja nastaje topljenjem može također uzrokovati povećanje nivoa mora.

Ovogodišnji izvještaji UN-ovog Međudržavnog panela za klimatske promjene (IPPC) su ponudili do sada najočiglednije dokaze da je globalno zagrijavanje nastalo zbog ljudske emisije stakleničkih gasova. U tri izvještaja, koja su objavljena ove godine, hiljade naučnika su se složili da će se temperatura nastaviti povećavati u ovom vijeku, a ako se nešto ne poduzme to bi moglo imati katastrofalne posljedice na ljudsku populaciju.