{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Voće i povrće daje koži zdraviju boju

F
FENA
9.3.2012. u 15:28
0
9
Voće i povrće daje koži zdraviju boju
0
Voće i povrće daje koži zdraviju boju
Čak i samo nekoliko tjedana jedenja voća i povrća popravit će vam boju kože, objavili su naučnici.
Istraživači sa škotskog sveučilišta St. Andrews promatrali su prehranu 35 osoba i otkrili snažniju koloraciju u onih koji jedu 'zeleno'. Prethodna su istraživanja već ustanovila da takva promjena osobu čini privlačnijom.

Drugi naučnici kažu kako ta studija objavljena u medijima možda ne odražava sasvim precizno odnos između unosa hrane i izgleda.

Već je neko vrijeme poznato da neki žuti i crveni pigmenti zvani karotenoidi kojih ima u raznom voću i povrću imaju utjecaj na kožu. No još nije jasno koliki je utjecaj normalne zdrave prehrane.

Naučnici sa St. Andrewsa angažirali su 35 studenata, uglavnom bijelaca, i 6 sedmica pratili koliko voća i povrća konzumiraju. Ti dobrovoljci nisu smjeli ići u saunu niti nanositi sredstva za samotamnjenje.

Posebnim je instrumentom analizirana boja njihove kože prije, za vrijeme te nakon testiranja. Rezultat pokazuje da promjena u količini konzumiranog voća i povrća može dovesti do razlike u tonu kože: više voća i povrća pridonosi tamnjenju prirodne crvene i žute koloracije kože.

Ranija istraživanja iste skupine naučnika pokazala su vezu između privlačnosti lica i čak i najmanje takve promjene u tonu kože.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: