Nauka
73

"Vještačko sunce" radilo nekoliko milisekundi, slijede godine usavršavanja

Klix.ba
Trenutak paljenja helijuma u decembru 2015.
Trenutak paljenja helijuma u decembru 2015.
Njemačka kancelarka Angela Merkel aktivirala je test eksperimentalnog fuzijskog reaktora na Institutu Max Planck u Greifswaldu.

Paljenje je izvedeno oko 15:20 sati ubrizgavanjem čistog vodika u mašinu koja predstavlja značajan korak ka kreiranju čiste energije posredstvom nuklearne fuzije, procesa koji daje energiju samim zvijezdama.

Plazma nastala nuklearnom fuzijom trajala je svega nekoliko milisekundi, što predstavlja izuzetan uspjeh. S druge strane, 2020. godine njemački naučnici planiraju ostvariti rad reaktora od čak 30 minuta.

Prvi reaktor koji bi trebao proizvoditi električnu energiju neće biti pušten u rad još bar nekoliko decenija, jer su uslovi fuzije izuzetno dramatični pa je potrebno usavršavanje tehnologije zaštite, kao i poboljšanje načina kontrolisanja cjelokupnog procesa. Također, testira se i sam oblik reaktora.

Nekontrolisana fuzija se koristi kao ključni faktor u detoniranju modernih nuklearnih bombi na bazi vodika – hidrogenskih bombi.

Jednom kada se tehnologija usavrši, fuzija će predstavljati, nadaju se naučnici, najjeftiniji i najefikasniji oblik kreiranja električne energije koji će nadmašiti zasad nezamjenjivi ugalj.