Pozadina Botticellijeve slike
0

Venera i Mars se nadrogirali?

Sarajevo-x.com
Venera i Mars sa Botticellijeve slike dugo vremena su smatrani simbolima osvajačke i civilizirane snage ljubavi, no novi dokazi upućuju na to da slika zapravo sadrži subverzivne poruke o upotrebi droga.

Naučnici tvrde da je biljka koju drži nestašni satir u donjem desnom uglu zapravo jedna vrsta Dature stramonium, biljke koja uzrokuje ludilo i tjera ljude da se počnu skidati.

Biljku, čiji su učinci zapisani još u starogrčkim tekstovima, primjetio je David Bellingham programski direktor Instituta za umjetnost Sotheby.

Nakon otkrića biljke i njezinog voćnog izgleda Bellingham je sliku pokazao stručnjaku za hortikulturu Kewu Gardensu koji je odmah identifikovao biljku koja je još poznata i kao vražja truba, odnosno tatula.

Inače, ispod slike koja se nalazi u Nacionalnoj galeriji u Britaniji, navedeno je kako je na slici scena preljubničke veze, s obzirom da je Venera bila supruga Vulkana, boga vatre, ali slika ima morlanu poruku a to je osvajačka i civilizirana snaga ljubavi.

Međutim, Bellinghamovo otkriće sada baca potpuno drugo svjetlo na Botticellijevo djelo.

"Biljka na slici se doslovno nudi promatraču, tako da to ima simboliku. Bitticelli je koristio biljke kao simbole", kazao je Bellingham za The Times.

Inače, datura, vražja truba ili tatula je u Americi poznata kao droga siromašnih. Osoba koja je konzumira osjeća vrućinu, nesvjesticu i potrebu da skine odjeću. Tatula je, usred predoziranja, uzročnik smrti uživaoca njene droge. Bez obzira na to što je cijela biljka otrovna, list tatule se koristi u preparatima protiv astme.