NASA-in podvig
35

Veliki iskorak ka osvajanju Marsa: Laserskim zracima preneseni podaci na udaljenosti od 16 miliona kilometara

B. R.
Asteroid Psiha (Screenshot: NASA)
Asteroid Psiha (Screenshot: NASA)
Inovativnim eksperimentom u okviru NASA-ine misije "Psiha (Psyche)" ostvarena je velika prekretnica u laserskoj komunikaciji na velikim udaljenostima. Time je stvoren potencijal za dublje istraživanje svemira, što bi moglo značiti i više otkrića o porijeklu svemira.

Misija je pokrenuta sredinom oktobra ove godine i na putu je da postigne prvi pogled na metalni asteroid Psiha koji kruži između Marsa i Jupitera. NASA-ina letjelica će narednih šest godina putovati 3,6 milijardi kilometara kako bi došla do asteroida koji je u vanjskom dijelu glavnog asteroidnog pojasa.

To podrazumijeva i korištenje tehnologije optičkih komunikacija dubokog svemira (DOSC), što će u prve dvije godine biti samostalna misija. Riječ je o laserskoj komunikaciji velikog propusnog opsega, kojom će se se testirati slanje i primanje podataka na Zemlji i sa Zemlje pomoću nevidljivog infracrvenog lasera.

Laser može slati podatke deset do 100 puta većom brzinom od radiotalasnih sistema koje NASA koristi u drugim misijama. Ako u sljedećih nekoliko godina bude uspješan, ovaj eksperiment bi mogao biti osnova tehnologija za istraživanje Marsa. DSOC je nedavno postigao ono što su inžinjeri nazvali "prvo svjetlo" - podvig uspješnog slanja i primanja prvih podataka.

To znači da su laserskim zracima prvi put preneseni kodirani podaci daleko izvan Mjeseca. Podaci su preneseni na udaljenosti od skoro 16 miliona kilometara te su poslani do teleskopa Hale koji se nalazi u kalifornijskom Observatoriju Palomar. Udaljenost između DSOC-a i Halea je bila 40 puta veća nego što je to udaljenost od Mjeseca do Zemlje.

"Postizanje prvog svjetla je jedna od mnogih kritičnih DSOC prekretnica u narednim mjesecima, utirući put komunikaciji za slanje naučnih informacija, fotografija visoke rezolucije i emitovanje videozapisa. To će biti podsticaj za sljedeći veliki iskorak čovječanstva, a to je slanje ljudi na Mars", obrazložila je Trudy Kortes iz NASA-e.

Ovo nije prvi put da se laserska komunikacija testira u svemiru. Prvo testiranje dvosmjerne laserske komunikacije bilo je u decembru 2021., kada je NASA testirala laser na udaljenosti od 35.406 kilometara od Zemlje. No, DSOC je prva laserska komunikacija u dubokom svemiru, što zahtijeva nevjerovatnu preciznost na velikoj udaljenosti. Očekuje se da će NASA-ina letjelica u julu 2029. doći do asteroida Psiha, piše CNN.