Nauka
12

Usporavanje ide po planu: Rosetta sve bliže spuštanju na kometu 67P

Piše: E. B.
Rosetta i kometa 67P
Rosetta i kometa 67P
Svemirska letjelica Rosetta postepeno usporava i sve je bliže spuštanju na kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Nakon što je deset godina i četiri dana putovala ka destinaciji, obišla pet krugova oko Sunca, te prešla put od 6,4 milijarde kilometara, 6. avgusta 2014. godine Rosetta je ušla u orbitu komete 67P, a 12. novembra iste godine je spustila svemirsku sondu Philae, koja je postala prva ljudska mašina koja je uspješno sletjela na kometu.

Iako je radila tek 60-ak sati, sonda Philae je uspjela odaslati podatke o uzorcima koje je sakupila na kometi 67P, a jedno od najvećih otkrića jeste potvrda da kometa sadrži organske molekule.

Osim toga, 29. oktobra prošle godine kisik na kometi 67P je detektovala Rosina, spektrometar na Rosetti, koja je 7. maja ove godine počela usporavanje, odnosno slijetanje na površinu komete, što će označiti i kraj misije Evropske svemirske agencije (ESA) koja je ocijenjena uspješnom.

Predviđeno je deset uključivanja potisnika, od kojih je pet određeno. Prvo "kočenje" je urađeno 7. maja, a potom 21. maja, 4. i 18. juna, a danas je izvedeno peto, čime je ukupna brzina Rosette u odnosu na kometu smanjena za 730 m/s.

Gdje će se kometa 67P nalaziti u Sunčevom sistemu u trenutku spuštanja Rosette
Gdje će se kometa 67P nalaziti u Sunčevom sistemu u trenutku spuštanja Rosette

Druga polovina usporavanja počet će 9. jula, kada će se brzina Rosette smanjiti za 26 m/s, a potom slijede manevri 16. jula (11 m/s), 23. jula (5 m/s), 3. avgusta (3 m/s) i 6. avgusta (1 m/s).

Kraj misije je predviđen za 30. septembar, kada će se Rosetta spustiti na kometu. Bit će udaljena 573 miliona km od Sunca i 720 miliona km od Zemlje, a ovaj datum je određen i iz razloga što će se samo dan kasnije Sunce naći između komete 67P i Zemlje, te će biti onesposobljen svaki vid komunikacije sa letjelicom.