Nauka
4

Rosetta spremna za sudar sa kometom

SRNA
Istraživačka sonda Rosetta spremna je za sudar sa kometom prečnika četiri kilometra, koju je pratila i snimala u posljednje dvije godine.

Sonda će slati slike na Zemlju dok se bude približavala površini komete 67P, a kontakt bi trebalo da bude ostvaren tokom dana.

Naučnici Evropske svemirske agencije kažu da je aparat došao do kraja svog radnog vijeka i da žele da ga iskoriste za posljednja mjerenja komete iz neposredne blizine.

Očekuje se da Rosetta neće preživjeti udar, iako će brzina spuštanja prema površini biti manja od jednog metra u sekundi. Sonda ne raspolaže opremom za slijetanje, jer to nije ni bilo planirano za njenu misiju.

Čak i ako neki sistemi ostanu funkcionalni poslije spuštanja sa visine od 19 kilometara, softver u sondi će osigurati da sve bude isključeno čim se ostvari kontakt sa površinom.

Rosetta je stigla do komete u avgustu 2014. godine, poslije desetogodišnjeg putovanja sa Zemlje. U prethodnih 25 mjeseci sonda je poslala na Zemlju preko 100.000 fotografija i očitavanja sa raznih instrumenata.

To je omogućilo uvid u ponašanje komete, njenu strukturu i hemiju.

Rosetta je spustila malog robota Philae na površinu komete u novembru 2014. godine radi sakupljanja dodatnih informacija. To je također bilo prvo istraživanje ove vrste u historiji.

Vezani članci