Okončana misija
0

Uspješan povratak Endeavoura na zemlju

SRNA
Američki šatl Endeavour uspješno se vratio na Zemlju, privodeći kraju dvosedmičnu misiju, tokom koje je njegova šestočlana posada boravila na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Letjelica se spustila na pistu svemirskog centra Kennedy u blizini Cape Canaverala jutros u 4.20 sati po srednjoevropskom vremenu (nedjelja 22.20 po lokalnom), iskoristivši tako povoljne meteorološke uslove.

Misija šestočlane posade Endeavoura trajala je od 8. februara i završena je nakon što je posada uspješno postavila posljednji konektor i zastakljenu osmatračku kupolu na novom modulu.

Američka svemirska agencija NASA saopštila je da posmatračka kupola omogućava spektakularan pogled na Zemlju i da će posada stanice iz nje moći da posmatra kolege astronaute kada budu radili u slobodnom prostoru van stanice.

 Kupola ima šest bočnih prozora i jedan centralni, prostor za boravak,  toalete i prostor za vježbanje.

To je posljednji veliki konstrukcijski zadatak u okviru američkog dijela svemirskog programa.

Izgradnja stanice, čija je vrijednost 100 milijardi dolara zajednički je projekat 16 zemalja, a započela je 1998. godine dok bi 2011. godine trebalo da bude potpuno završena.
Do potpunog opremanja svemirske stanice preostale su još četiri misije, prije nego što krajem godine NASA povuče svoju flotu od tri šatla.

Naredni kosmički let predviđen je za 5. april kada će put svemira krenuti šatl  Discovery.