Nauka
0

Ujed pauka uzrokuje erekciju koja traje četiri sata

Sarajevo-x.com
Naučnici vjeruju da bi jedna brazilski pauk lutalice može biti koristan u održavanju seksualnog zdravlja, jer njegov ujed uzrokuje erekciju koja traje četiri sata.

Istraživači na Medicinskom koledžu u Georgiji vjeruju da otrov brazilskog pauka lutalice može dovesti do stvaranja novog lijeka za erektilnu disfunkciju.

Dr. Kenia Nunes kaže da otrov djeluje na drugačiji način u odnosu na Viagru, piše Daily Mail.

"Ovo je dobra vijest jer znamo da neki pacijenti ne reaguju na konvencionalnu terapiju. Ovo bi mogao biti alternativni tretman za njih", rekla je Nunesova.

Njeno istraživanje, koje je objavljeno u Magazinu seksualne medicine, uključivalo je eksperimente sa miševima koji su imali teške erektilne disfunkcije.

Uprkos tome, potrebna su dodatna istraživanja. Sporedni efekti mogu uključivati gubitak kontrole nad mišićima, jaku bol, poteškoće sa disanjem i smrt.

"Toksin je normalizovao erektilnu disfunkciju kod miševa. Otrov brazilskog pauka lutalice je veoma bogata mješavina nekoliko molekula. Ove molekule se nazivaju toksini. U otrovu se nalaze različiti toksini sa različitim aktivnostima. Kada pauk ujede čovjeka, javljaju se različiti simptomi uključujući i erekciju koja traje četiri sata", objasnila je dr. Nunes.