Nauka
29

U SAD-u otkrivena superbakterija otporna na antibiotike

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Sjedinjenim Američkim Državama je prvi put u historiji kod pacijenta otkrivena superbakterija otporna na antibiotike.

Pacijentica je bila 49-godišnja žena iz Pennsylvanije. Žena nije putovala nigdje izvan zemlje i ljekari ne znaju na koji se način inficirala.

Ženu su prošlog mjeseca liječili od infekcije urinarnog trakta. Prvobitni test je pokazao kako je u pitanju infekcija bakterijom E. coli, koja se i nače vrlo uspješno liječi antibioticima.

Naknadno se pokazalo kako je bakterija u potpunosti otporna na sve vrste antibiotika budući da nosi gen koji je otporan na antibiotik koji je pomagao kod ove infekcije.

"Ovo je kraj antibioticima, ukoliko ne bude reagovali odmah", kaže dr. Tom Frieden, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Druge zemlje su već zabilježile slučajeve superbakterija otpornih na antibiotike, a ovo je prvi slučaj u SAD-u.

Rezistentni gen bakterija na colistin prijavljen je u Kini, Europi i Kanadi.

Slučaj je zabilježen u žurnalu American Society of Microbiology.

Bakterije su najbrojnija skupina organizama. Većina je ovih jednostaničara nužna za održavanje života ostalih makroorganizama na Zemlji.

Te su bakterije bile bitne u biološkoj evoluciji, a i danas su osnova svakog hranidbenog lanca u prirodi. Prisutni su u tlu i vodi.

Ostale su bakterije pripadnici fiziološke flore ljudi i životinja (obitavaju na koži, u usnoj i nosnoj sluznici, crijevima, donjem dijelu ženskog spolnog sistema), obavljaju poželjne kemijske procese te se primjenuju u raznim djelatnostima.

Od 1.500 opisanih vrsta bakterija, samo su stotinjak vrsta ljudski patogeni.