Dobro očuvani tragovi
135

U kineskom restoranu pronađene stope dinosaura stare 100 miliona godina

D. B.
Stope dionasura koje su stare 100 miliona godina otkrivene su u jugozapadnom dijelu Kine nakon što ih je uočio jedan od gostiju u bašti ovog ugostiteljskog objekta.

Nekoliko kamenih jama u restoranu u Leshanu u kineskoj provinciji Sichuan sadrži otiske stopala dva sauropoda, vrste dinosaura koja je živjela tokom perioda rane krede, rekao je Lida Xing, paleontolog i profesor na Kineskom univerzitetu geonauke.

On i njen tim su potvrdili otkriće proteklog vikenda pomoću 3D skenera.

Sauropodi su poznati po dugim vratovima i repovima, a bili su najveće životinje koje su ikada hodale Zemljom. Mogli su narasti do veličine tri autobusa, a bili su toliko teški da se tlo treslo pod njima dok su hodali. Dva sauropoda koja su ostavila otiske stopala vjerovatno su bili dugački oko osam metara.

Iako je u Sichuanu otkriveno mnogo fosila dinosaura iz perioda jure, pronađeno je mnogo manje fosila iz perioda krede. Upravo su u tom periodu dinosauri zaista "procvjetali".

Brzi razvoj Kine u posljednjih nekoliko decenija otežao je paleontologiju, proučavanje prahistorijskog života pomoću fosilnih tragova.

"Rijetko se pronalaze fosili u gradu jer su 'prekriveni' zgradama. Građevinski radnici ih uništavaju za svega nekoliko dana". kazao je Xing.

Lokacija na kojoj su pronađene stope dinosaura ranije se koristila za farmu, a stope su bile zatrpane slojevima prašine i pijeska. To ih je zaštitilo od erozije i štete koju čini vrijeme. Prašina je uklonjena prije godinu dana kada je otvoren restoran. Vlasniku se svidio prirodan izgled neravnog kamena, tako da ga nije dirao niti poravnao cementom. On je sada ogradio stope kako bi bile zaštićene, a vjerovatno će dodatno zaštititi izgradnjom kolibe.