Zanimljivo otkriće
130

U Kanadi pronađen engleski novčić iskovan 70 godina prije otkrića Amerike

B. H.
Foto: Vlada Newfoundlanda i Labradora
Foto: Vlada Newfoundlanda i Labradora
Otkriće zlatnog novčića na južnoj obali Newfoundlanda u Kanadi moglo bi dovesti u pitanje historijske narative o prvom evropskom kontaktu u regiji, jer prethodi dolasku istraživača Johna Cabota na otok najmanje 70 godina.

U saopćenju za javnost prošle sedmice, Vlada Newfoundlanda i Labradora rekla je da je engleski novčić tokom ljeta 2022. pronašao Edward Hynes, lokalni historičar , koji je to prijavio dužnosnicima prema Zakonu o historijskim resursima pokrajine. Novčić star 600 godina prethodi prvom dokumentiranom kontaktu Evrope sa Sjevernom Amerikom.

Nakon konsultacija s Paulom Berryjem, bivšim kustosom Muzeja novca Banke Kanade, ustanovljeno je da je novčić iz vremena Henrika VI. i da je kovan u Londonu između 1422. i 1427. godine. Novčić bi danas vrijedio značajnu svotu novca, oko 61 američki dolar.

Prije ovog otkrića, novčić iskovan 1490-ih i pronađen 2021. na lokalitetu Cupids Cove Plantation smatrao se najstarijim engleskim novcem ikada pronađenim u Kanadi.

Budući da Berry kaže da je novčić vjerojatno bio izvan opticaja kad je izgubljen, postoji mnogo nagađanja o tome kako je tačno novčić ostigao do Newfoundlanda i Labradora. Tačna lokacija otkrića drži se u tajnosti kako bi se obeshrabrili lovci na blago.

U intervjuu za CBC, arheolog Jamie Brake kaže da će nakon završetka studije koja je u toku novčić biti javno izložen u muzeju The Rooms u glavnom gradu provincije St. John'.

Priče o dolasku Vikinga sadržane su u islandskim sagama, uključujući posjete Leifa Eriksona prije više od 1000 godina i arheološke dokaze o nordijskom naselju, koje je pronađeno u L'Anse aux Meadowsu a koje je proglašeno mjestom svjetske baštine UNESCO-a 1978.

Ostali nepotvrđeni izvještaji o europskim kontaktima uključuju priče s engleskih Kanalskih otoka o brodu koji je u kasnom 15. stoljeću skrenuo s kursa u čudnu zemlju "punu riba".

Godine 1583. Newfoundland je postao prvi posjed Engleske u Sjevernoj Americi, a uspostava ribolova na vanjskoj obali otoka odsjekla je za autohtono stanovništvo od pristupa izvorima hrane.

"Neko vrijeme postoje neka saznanja o prisutnosti Europe prije 16. stoljeća isključujući Vikinge. Mogućnost okupacije prije 16. stoljeća bi bilo nevjerojatno otkriće", poručio je arheolog Brake.