{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Izraelu pronađena jedinstvena sfinga egipatskog faraona

10.7.2013. u 17:30
4
3
U Izraelu pronađena jedinstvena sfinga egipatskog faraona
4
U Izraelu pronađena jedinstvena sfinga egipatskog faraona
Foto: AFP
Istraživači pokušavaju odrediti kako je dio sfinge antičkog egipatskog faraona završio zakopan u Izraelu.
AFP javlja kako je statua posvećena egipatskom vladaru Mikerinu, koji je vladao oko 2500. godine prije nove ere i bio je graditelj jedne od tri piremide u Gizi. Statua je pronađena u arheološkoj iskopini u Tel Hazoru, na sjeveru Izraela. Arheolozi navode kako je statua jedinstveno otkriće iz više razloga.

"Ovo je jedina monumentalna egipatska statua pronađena u Levantu, današnjim Izraelu, Libanonu i Siriji. Također je i jedina poznata sfinga ovog faraona. Čak ni u Egiptu nije pronađena nijedna njegova sfinga", izjavio je za AFP Amnon Ben-Tor, profesor arheologije Hebrejskog univerziteta, zadužen za iskopinu u Tel Hazoru.

Istraživači su otkrili dijelove šapa i podlaktica ovog mitskog stvorenja. Arheolozi smatraju da je čitava statua duga blizu metar i po. Smatraju da statua najvjerovatnije nije donesena u oblast tokom Mikerinove vladavine, ali je misterija kako je uopće dospjela tu.

Jedna od opcija je da je statua dio plijena Kanaanaca, koji su u kasnom 17. i ranom 16. stoljeću vladali donjim dijelom Egipta.

"Egipatske bilješke nam govore da su strani vladari pljačkali i skrnavili lokalne hramove i činili mnoge strašne stvari te je moguće da je ova statua rezultat jedne takve pljačke", rekao je jedan od stručnjaka za AFP.

Ben-Tor vjeruje da je sfinga najvjerovatnije u Tel Hazor stigla kao poklon nekog od kasnijih egipatskih vladara.

"U tom slučaju, moguće je da je statuu poslao egipatski vladar kralju Hazora, najvažnijem vladaru ove oblasti", rekao je Ben-Tor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: