Zanimljivosti
140

Misterija: Egipatska statua se sama okreće, kustosi u šoku

Klix.ba
U "Manchesterskom muzeju" počelo se dešavati nešto neobjašnjivo: skoro 4.000 godina stara egipatska statua sama se okreće u vitrini, a kustosi i stručnjaci uopće ne mogu da otkriju kako sa to događa.

Statua čovjeka zvanog Neb-Senu oktrivena je u njegovoj grobnici, za koju je utvrđeno da datira 1.800 godina prije Krista. Stari Egipćani su pored mumificiranih tijela pokojnika često stavljali statue rađene po njihovom liku, vjerujući da u slučaju da se tijelo uništi, duša može da koristi tu figuru kao svoje naredno odredište.

Međutim, iako je u "Manchesterskom muzeju" punih 80 godina, i to maltene na istom mjestu, u staklenoj vitrini, pomenuta statua koja je visoka oko 25 centimetara počela se okretati tačno za 180 stepeni.

"Primijetio sam jednog dana da je statua okrenuta. Bilo mi je čudno, jer je ona u zatvorenoj vitrini, a ja sam jedini koji ima ključ od nje. Vratio sam je u prvobitni položaj, ali se ona i sljedećeg dana okrenula. Stavili smo kamere da je nadgledaju, a iako se ti pokreti ne mogu primijetiti golim okom, ubrzani snimak jasno pokazuje kako se odvija njena rotacija", rekao je 29-godišnji egiptolog Campbel Price, kustos u "Manchesterskom muzeju".

Prvi stručnjaci koji su počeli da se interesuju za ovu pojavu smatrali su da to okretanje vjerovatno izaziva podrhtavanje poda dok prolaze posjetioci muzeja. Ipak, Price u to ne vjeruje.