Nauka
28

U Francuskoj otkrivena grobnica iz perioda islamske okupacije

Klix.ba
Srednjevjekovna historija, uključujući invaziju islamske umajadske vojske u Španiju i Portugal je dobro dokumentovana, mada se jako malo zna o periodu kad su prešli Pirineje i okupirali jugoistočnu Francusku, oko 719. godine. Ipak, novija istraživanja uključuju pronalaske najstarijih muslimanskih grobnica u Francuskoj, u gradu Nim na jugu zemlje, te bi mogla baciti novo svjetlo na ovaj historijski period.

U francuskom gradu Nim pronađene su tri grobnice u kojima se nalaze skeleti položeni na način da su njihove glave okrenute prema Meki, a smatra se da potječu iz perioda osmog stoljeća.

Naučnici su već napravili genetičke analize posmrtnih ostataka, te su došli do zaključka kako su u pitanju tri muškarca, najvjerovatnije berberi iz Sjeverne Afrike. Jedan od muškaraca bio je nesumnjivo afričkog porijekla, dok su druga dvojica mogli potjecati iz Afrike ali i Europe.

Ovo pokazuje kako su se berberi integrirali u umajadsku vojsku koja se širila sjevernom Afrikom za vrijeme 7. i 8. stoljeća, prije nego su došli do Iberijskog poluotoka od kojeg su se dalje širili Španijom i Portugalom, da bi naknadno prodrli u jugoistočnu Francusku.

"Ovo arheološko otkriće, skupa sa antropološkim i genetskim analizama dokazuje postojanje grobnica povezanih sa muslimanskom okupacijom tokom osmog stoljeća na jugu Francuske", kaže dr. Yves Gleize, jedan od autora studije objavljene u publikaciji PLOS ONE.

Za muškarce se smatra da su u trenutku smrti bili u svojim dvadesetim, tridesetim i pedesetim godinama, a bili su sahranjeni među drugim grobnicama, među kojima su bile i kršćanske, zbog čega su istraživači pretpostavili kako su ove osobe živjele u zajednici u kojima ljudi nisu bili podijeljeni.

Istraživači se nadaju kako će im ova otkrića pomoći da bolje shvate način života za vrijeme islamske okupacije ovog područja, budući da iz ovog perioda imaju jako malo podataka i sačuvanih dokaza.