Nauka
19

Francuska: Neandertalci izgradili misterioznu strukturu u pećini prije 175.000 godina

Klix.ba
Misteriozna struktura pronađena duboko unutar francuske pećine Bruniquel rezultat je rada neandertalaca koji su živjeli ovdje prije više od 100.000 godina.

Izvanredna konstrukcije je napravljena od gotovo 400 stalagmita koji su povučeni iz zemlje i naslagani jedan na drugi kako bi stvorili rudimentarni zid. Najistaknutije formacije pećine su dva prstenasta zida izgrađena od četiri sloja, koji izgledaju kao da su poduprti stalagmitima. Najveći zid je dug sedam metara i izgleda kao "netaknut".

"Ovo je potpuno drugačije od bilo čega što smo ranije vidjeli. Mislim da je pećina vrlo misteriozna", rekao je Marie Soressi, arheolog na Univerzitetu Leiden, koji nije bio uključen u istraživanje.

Pećina se smatra jedinstvenim dostignućem u historiji neandertalaca, a struktura je rangirana među prvim projektima koje je izgradila ljudska ruka. Dijelovi zidova pećine pokazuju jasne znakove oštećenja od požara, stalagmiti su pocrnjeli ili su poprimili crvenu boju od vrućine, što je dovelo istraživače u sumju da su neandertalci ugrađivali "kamine" za osvjetljavanje pećine.

Lokalni speleolozi ističu da su misterioznu formaciju otkrili još 1990. godine, oko 300 metara od ulaza u Bruniquel pećinu, u blizini Pirineja na jugozapadu Francuske. Tada se za strukture stalagmita pretpostavljalo da su stare 50.000 godina. Ali najnoviji testovi rađeni na strukturama i iskazani u časopisu Nature, otkrivaju da bi nalazište moglo biti starije od toga. Prema francuskim i belgijskim naučnicima koji su vodili istraživanje, samo su neandertalci mogli izgraditi strukture.

Neandertalci su živjeli u Evroaziji prije 400.000 godina, a onda su došli "moderni ljudi". Iako se takvi navodi često odbacuju, naši preci su bili izuzetno sposobni, što dokazuju potege alata od kamena i drugih artefakata koje su ostavili iza sebe. Neandertalci su se služili vatrom, živjeli su u skloništima, nosili odjeću i savladali umijeće izrade kamenih alata. Neki istraživači vjeruju da su namjerno sahranjivali svoje mrtve pa čak i ukrašavali grobnice cvijećem.

Ali to nije sve. Iberijski neandertalci su imali sklonost ka školjkama i izrađivali su ih od različitih minerala i žice. Ostali neandertalci su pravili umjetno ljepilo pažljivim paljenjem kore drveta.