{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tutankamon plod incestuozne veze

S
20.8.2010. u 17:11
0
1
Tutankamon plod incestuozne veze
0
Tutankamon plod incestuozne veze
Tutankamon
Naučnici su otkrili da je 19-godišnji Tutankamon prerano umro zbog incestuoznog odnosa njegovih roditelja.
Koristeći CT snimke, analizu DNK-a i arheološke informacije naučnici su zaključili da su njegovi roditelji bili brat i sestra, te da je slavni faraon zbog toga bio izuzetno krhkog zdravlja.

Istraživači već godinama pokušavaju otkriju zašto mladi egipatski faraon, koji je na tronu proveo deset godina, nije doživio dvadeseti rođendan.

U slučaju djece koja su rezultat incesta braće i sestara postoji vrlo visoka vjerojatnoća da će naslijediti štetne gene svojih roditelja, što često dovodi do genetskih bolesti.

Do sada je postojalo nekoliko teorija o uzroku njegove smrti. Prema jednoj je Tutankamon ubijen udarcem u glavu, dok je prema drugoj umro od posljedica preloma noge. U julu ove godine njemački naučnici objavili su da je, prema njihovom istraživanju, umro od anemije srpastih stanica.

Međutim, posljednje istraživanje proveli su arheolozi i genetičari koji su na CT snimcima otkrili da Tutankamon nije umro od povrede glave. Nakon toga su proveli DNK testiranje mumificiranih ostataka članova njegove porodice koje je otkrilo da mu majka nije jedna od žena njegova oca Ehnatona, već jedna od njegovih pet sestara.

Istim istraživanjem otkriveno je i da je Tutankamon imao genetsku deformaciju stopala, te rascjep usne. To mu je otežavalo život, ali nije bilo fatalno.

Međutim, DNK analizom otkriveno je da je nekoliko puta u svom kratkom životu bolovao od malarije, koja je možda i bila kobna za faraona krhkog zdravlja.

"Tutankamon se, najvjerovatnije, borio s još nekoliko genetskih bolesti dok malarija ili slomljena noga jednostavno nisu prelili čašu i doveli do njegove prerane smrti", rekao je arheolog Zahi Havaš za septembarsko izdanje "Nacionalne geografije".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: