{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trudnoća uzrokuje dugotrajne promjene u mozgu majke čineći je spremnijom za ovu ulogu

Klix.ba
8.10.2017. u 18:58
24
48
Trudnoća uzrokuje dugotrajne promjene u mozgu majke čineći je spremnijom za ovu ulogu
24
Trudnoća uzrokuje dugotrajne promjene u mozgu majke čineći je spremnijom za ovu ulogu
Foto: Pixabay
Trudnoća mijenja skoro sve u životu majke, uključujući i njen mozak. Naime, kako je pokazalo istraživanje provedeno na univerzitetu Leiden u Holandiji, trudnoća uzrokuje selektivno smanjenje sive materije kako bi majčin mozak adekvatnije reagovao na bebu i te promjene traju godinama.
Istraživači su detaljno skenirali anatomiju mozga kod 25 žena koje su planirale prvu trudnoću, a skeniran je i dva mjeseca nakon poroda. Trudnoća je ostavila tako velike promjene na mozgu da su istraživači mogli zaključiti da li je žena bila trudna ili ne.

Žene koje su se porodile imale su manje sive materije u određenim moždanim regijama u odnosu na 20 žena koje nikad nisu bile trudne, pa i u odnosu na 19 muškaraca koji su očevi jednog djeteta te 17 muškaraca koji nisu očevi. Ove promjene bile su vidljive i dvije godine nakon trudnoće.

Istraživanje je pokazalo da trudnoća mijenja mozak majke i čini je spremnijom da odgovori na izazove majčinstva. Najviše se smanjuju dijelovi frontalnog i temporalnog korteksa.

Koautorica studije Elseline Hoekzema, neuroznanstvenica na univerzitetu Leiden u Holandiji, kaže kako redukcija sive materije nije nužno loša stvar te da se nešto slično dešava tokom adolescencije i ključno je za normalan kognitivni i emocionalni razvoj. Nakon ovih tinejdžerskih godina, trudnoću se može posmatrati kao drugu fazu sazrijevanja mozga, smatra Hoekzema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: