Prvo istraživanje ove vrste
0

Traži se "zli" gen u DNK uzorku Adama Lanze

Klix.ba
Adam Lanza snimljen 2005. godine (Foto: AFP)
Adam Lanza snimljen 2005. godine (Foto: AFP)
Naučnici su zatražili od vlasti da im omoguće ispitivanje DNK uzorka Adama Lanze, masovnog ubice djece u školi u Newtownu, kako bi pokušali otkriti da li je on imao neki "zli" gen koji ga je naveo da počini masakr.

Ovo istraživanje, koje će se fokusirati na potragu za abnormalnostima ili mutacijama njegove DNK, će biti prvo ovakve vrste ikada urađeno na jednom masovnom ubici. Lanza je 14. decembra ove godine ubio 20 djece i 6 odraslih osoba. Ovaj 20-godišnjak je također ubio i svoju majku, a sam je sebi oduzeo život kada se policija počela približavati školi u kojoj je počinjen masakr.

Istraživanje DNK uzorka ubice je naredio H. Wayne Carver, patolog iz američke savezne države Connecticut, koji je uradio autopsiju na svim žrtvama. On će istraživanje uraditi u saradnji sa genetičarima Univerziteta u Connecticutu.

Genetičari kažu da će u Lanzinom DNK uzorku tražiti abnormalnosti i mutacije koje bi mogle povećati rizik od agresivnog i nasilnog ponašanja. Oni će detaljno analizirati cijeli njegov genom u potrazi za mutacijama.

"Pokušat će otkriti jasne abnormalnosti u genima ili mutacije koje su povezane sa agresivnim ponašanjem. Tražit će i mutacije povezane sa mentalnim oboljenjima, kao i one koje povećavaju rizik od nasilja. Ipak, mislim da te mutacije neće moći objasniti ponašanje svih masovnih ubica, ali pošto ćemo definitivno naučiti nešto iz toga, onda je naša dužnost da to i uradimo", rekao je Arthur Beaudet, profesor sa Medicinskog koledža Baylor.

Beaudet ipak navodi da je istraživanje DNK uzoraka ubica veoma kontroverzno, jer postoji rizik da će sve osobe sa sličnim genetskim karakteristikama biti stigmatizirane, diskriminirane i označene kao potencijalno opasne.

Policija još uvijek nije pronašla konkretan motiv za ubistva koja je počinio Adam Lanza.