Roditelji oprez
0

Televizor ometa djecu u učenju govora

Sarajevo-x.com
Skoro četvrtina dječaka i jedna od sedam djevojčica ima problem sa govorom zbog toga što je TV u njihovim domovima stalno upaljen otežavajući im razumjevanje govora odraslih oko njih.

Istraživanje je otkrilo kako 22 posto dječaka i 13 posto djevojčica ima probleme sa razvijanjem govora i razumjevanjem drugih. Tri posto djece ima velike probleme sa govorom, pokazuju rezultati ankete koju je objavila Jean Gross, vladina savjetnica za komuniciranje u Velikoj Britaniji.

Djece iz srednje klase suočavaju se sa istim problemom kako i djece iz manje bogatih porodica, pokazalo je istraživanje. Rezultati ankete pokazuju i da više od četvrtine porodica drži uključen TV najveći dio vremena ili sve vrijeme.

Jedno od desetero djece u dobi do dvije godine ima TV uređaj u svojoj sobi dok troje od petero djece starih do sedam godina ima vlastiti televizor u sobi.

Gross je zabrinuta zbog činjenica da, iako djece ne gledaju TV programe, pozadinski zvuk otežava im razumjevanje govora njihovih roditelja i rođaka.

Ona se boji da su problemi sa govorom kod djece povezani sa ograničenom izloženošću jeziku u njihovim ranim godinama.

"Naši mozgovi nisu podešeni da uče od mašina. Bebu prvo trebaju odgovarati na lica, a zatim prepoznavati lica svojih roditelja", rekla je Grossova, prenosi Daily Mail.