Nauka
0

Teleskop snimio tragičnu sudbinu zvijezde koja se približila crnoj rupi

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pomoću NASA-inog teleskopa naučnici su posmatrali veličanstvenu i vrlo rijetku pojavu u galaksiji udaljenoj 4 milijarde svjetlosnih godina – što se dešava kada se crnoj rupi gigantskih razmjera približi zvijezda.

Naučnici već dvije godine posmatraju ovaj dramatičan razvoj događaja u sazviježđu Bootes, gledajući kako crna rupa doslovce cijepa i proždire zvijezdu.

"Ovo je prvi put da smo u stanju promatrati ovakav događaj. Svakih 10.000 godina se dešava da jedna zvijezda prolazi tako blizu središnje crne rupe u galaksiji, da bi potom bila raskidana i usisana u nju na ovakav način.", izjavio je Suvi Gezari, naučnik sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Zvijezdu koja se previše približi crnoj rupi, njena gravitacija velikom snagom usisava u unutrašnjost pri čemu zvijezda emituje ultraljubičaste zrake koje detektuje satelit.

Naučnici se nadaju da će im ova otkrića pomoći da bolje razumiju crne rupe, objekte čija je gravitacija tako moćna da im čak ni svjetlost ne može pobjeći. Vjeruje se da u središtu svake galaksije postoji super-masivna crna rupa pa tako ni naš Mliječni put ne bi trebao biti iznimka.