{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Teleskop James Webb 2014. mijenja Hubble

S
3.5.2010. u 13:07
0
1
Teleskop James Webb 2014. mijenja Hubble
0
Teleskop James Webb 2014. mijenja Hubble
Svemirski teleskop James Webb, koji zajedno grade NASA i ESA, bit će izgrađen i, prema planu, lansiran 2014. godine, objavljeno je centrali NASA-e u Washingtonu.
Svi su tehnički i naučni sklopovi prošli na testu nezavisnih stručnjaka, pa može početi izgradnja do sada najambicioznijeg svemirskog opservatorija.

"Oduševljeni smo što smo u ovom projektu preskočili vrlo značajnu razvojnu stepenicu. Sada, kada je nezavisni tim stručnjaka provjerio dizajn teleskopa, sve sklopove i planove njihovog testiranja, s povjerenjem možemo graditi ovaj ambiciozni instrument", kažu u NASA-i.

Svemirski teleskop James Webb nasljednik je slavnog orbitalnog teleskopa Hubble.

Umjesto da kruži oko Zemlje, on će biti naizgled učvršćen u tački u kojoj se poništavaju gravitacije Sunca i Zemlje. Sa glavnim ogledalom od čak 6,5 metara, što je prečnik gotovo tri puta veći od Hubbleovog, i sa senzorima za infracrveni dio spektra, teleskop će biti "oko" koje vidi dalje nego bilo koji dosadašnji astronomski instrument.

Budžet od 4,5 milijardi dolara probijen je za milijardu, a planirani termin lansiranja kasni samo jednu godinu - umjesto 2013. teleskop nazvan po dueretktoru NASA-e u šezdesetim godinama Jamesu Webbu bit će lansiran sa raketodroma u Francuskoj Gvajani, raketom Ariane 5 2014. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: