Još uvijek je misterija
2

Tajna grobnica kineskog cara krije još 20 terakota vojnika, moglo bi ih biti mnogo više

D. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U Kini je pronađeno novih 20 terakota vojnika, a moglo bi ih biti mnogo više, čak nekoliko hiljada.

Terakotna vojska je kolekcija hiljada vojnika u stvarnoj veličini, konja i kočija koje oslikavaju vojsku prvog kineskog cara Qin Shi Huanga iz dinastije Qin. Ova vojska datira iz 3. stoljeća prije Krista, a otkrivena je 1974. godine kada su lokalni farmeri pokušali iskopati bunar istočno od grobnice cara.

Dosad su arheolozi pronašli gotovo 8.000 skulptura vojnika. Međutim, nedavno ih je otkriveno još 20 u dobrom stanju te su transportovane u prostoriju za zaštitu i restauraciju. Među skulpturama su general i srednje rangirani vojni oficir.

Dvadeset vojnika pronađeno je u jami br. 1 Terakotne vojske u Xi'anu. Ukupna površina jame iznosi 14.260 kvadratnih metara pa stoga postoji mogućnost da se u narednom periodu pronađe mnogo više novih vojnika, čak do 6.000.

Ova armija pravljena od terakote smatra se jednim od najvećih arheoloških otkrića u sigoriji te je pod zaštitom UNESCO-a od 1987. godine. Sastoji s eod 8.000 statua vojnika, 150 konja konjice, 130 kočija koje vuku konji, kao i od velike količine oružja poput mačeva, kopalja, samostrela i slično.

Kada je prvi car iz dinastije Qin preminuo 210. godine prije Krista, oko 700.000 ljudi je učestvovalo u izgradnji njegovog mauzoleja, a unutrašnjost je trebala oslikavati zemlju uključujući tornjeve, palate pa čak i rijeke. Do danas je veći dio grobnice još uvijek misterija te privlači pažnju naučnika.

Statue predstavljaju vojsku cara koji je osim po svojoj moći i uspjehu bio poznat i po strahu od smrti i zlih duhova. Stoga je armija napravljena kako bi ga "štitila" u zagrobnom životu od zlih duhova.

Statue su napravljene odvojeno, a zatim sastavljene. Za njihova lica je korišteno deset kalupa, a potom su personalizirani glinom kako bi se međusobno razlikovali. Da bi se došlo do zadivljujućeg realizma, keramičke figure su glazirane i obojene raznim bojama koje su do danas gotovo potpuno nestale.

Zahvaljujući arheolozima i njihovim tehnikama konzervacije, sve je više otkrića i skulptura koje otkrivaju informacije o carstvu i nekadašnjem životu.