|

Svjetski meteorolozi: Ovo će biti najtoplija godina na Zemlji

Svjetski meteorolozi: Ovo će biti najtoplija godina na Zemlji
60
A
Anadolija
25.11.2015. u 15:56
24
komentara
60

dijeljenja
Svjetski meteorolozi: Ovo će biti najtoplija godina na Zemlji
Svjetska meteorološka organzacija (WMO) saopćila da će prosječna globalna temperatura 2015. godine biti najviša do sada registrirana u historiji.
Sedmicu prije početka planirane Konferencije o globalnim klimatskim promjenama u Parizu, danas je WMO objavio provizorni izvještaj o klimatskim promjenama za tekuću 2015. godinu.

"Sve ukazuje da će 2015. biti najtoplija godina od kada se vrše mjerenja sa također najvisočijom temperaturom površine okeana. Najvjerovatnije će biti prekoračen prag od jednog stepena Celsijusa. Sve su to izuzetno loše vijesti za planetu", kazao je generalni sekretar WMO-a Michel Jarraud na današnjoj konferenciji za novinare u Ženevi.

Iz WMO upozoravaju na enormni rast temperature na globalnom nivou zbog kombiniranih posljedica efekta El Nina i antropogenih uticaja.

U petogodišnjem izvještaju WMO-a se navodi da je period od 2011. do 2015. godine bilo najtoplije razdoblje na Zemlji sa brojnim ekstremnim manifestacijama klimatskih promjena.

"Emisiju gasova staklene bašte koji uzrokuju klimatske promjene je moguće kontrolirati. Imamo i znanje i alate potrebne za takvu reakciju. Sada imamo izbor, ali neće ga imati buduće generacije", poručio je Jarraud i dodao da se nastavak globalnog zagrijavanja pod uticajem fenomena El Nino očekuje i naredne godine.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...