Uspješan test
9

Svemirski otpad uništenog indijskog satelita prijeti Međunarodnoj svemirskoj stanici

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jedan indijski satelit uništen je u svemiru, što je stvorilo više od 400 komada orbitalnog otpada koji predstavlja opasnost za astronaute na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Šef Američke svemirske administracije (NASA) Jim Bridenstine obratio se zaposlenima pet dana nakon što je Indija oborila satelit u niskoj orbiti prilikom raketnog testa.

Kako je on pojasnio, nisu mogli pratiti sve komade otpada nakon raspada satelita.

"Trenutno pratimo objekte koji su dovoljno veliki za praćenje. Govorimo o objektima od desetak centimetara (šest inča) ili većim. Do sada smo upratili otprilike 60 komada takvih", kazao je Bridenstine.

Međutim, 24 komada otpada našla su se iznad apogeja ISS-a.

"To je strašna, strašna stvar, prouzrokovati takvu situaciju da se krhotine svemirskog otpada kreću iznad Međunarodne svemirske stanice. Takva vrsta aktivnosti nije kompatibilna sa budućnošću ljudskih svemirskih letova", istakao je šef NASA-e.

Inače, američka vojska prati objekte u svemiru kako bi predvidjela rizik od sudara sa ISS-om i drugim satelitima. Trenutno prate 23.000 objekata većih od deset centimetara.

To uključuje 10.000 komada svemirskog otpada od kojih je skoro 3.000 nastalo prilikom jednog događaja, kada je uništen kineski satelit 2007. godine.

Kao rezultat neuspješnog indijskog raketnog testa, rizik od sudara sa ISS-om porastao je za 44 posto u roku od deset dana, govore iz NASA-e. Međutim, rizik bi vremenom trebao biti manji jer će veliki dio ostataka izgorjeti dok ulazi u atmosferu.