{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švedski doktor našao lijek za rak, ali nema novca za daljnji razvoj

S
4.9.2012. u 14:54
25
20
Švedski doktor našao lijek za rak, ali nema novca za daljnji razvoj
25
Švedski doktor našao lijek za rak, ali nema novca za daljnji razvoj
Doktor Magnus Essand iz Švedske pronašao je potencijalno vrlo uspješan lijek za rak, ali njegovo otkriće je već dvije godine "na ledu", jer niko ne želi da mu da novac za nastavak razvijanja lijeka?!
Alexander Masters, novinar britanskog telegrapha, piše da je lijek - virus za sada testiran samo na miševima, ali su rezultati više nego ohrabrujući.

Virus je doslovno ubio stanice raka, uz minimalne nuspojave za "pacijente"; u najgorem slučaju oboljeli bi od prehlade?!

Doktor Essand sa Univerzitetske bolnice u Upsali ipak ne može da dođe do potrebnog novca.

Da bi njegov lijek završio na tržištu, mora proći kroz tri eksperimentalne faze.

Prve dvije faze Essand može izvršiti sam ukoliko prikupi potrebna sredstva. Za treću fazu potrebna mu je farmaceutska kompanija koja bi bila spremna da uloži u njegov virus protiv raka.

S obzirom na to da je Essand, kako navodi Masters, "nesebični Šveđanin koga ne zanima profit", došlo je do problema.

Naime, Essand i njegovi saradnici počeli su u naučnim publikacijama da objavljuju detalje svog istraživanja prije nego su patentirali svoje otkriće.

Zato ga sada više i ne mogu patentirati. A bez patenta na njemu je nemoguće zaraditi ogromne svote novca koje su velikim farmaceutskim firmama jedina motivacija za sudjelovanje u istraživanju poput ovoga koje Essand predlaže?!

Zbog ne baš jasnih razloga, u Essandov rad ne želi da ulaže ni švedska vlada.

Novinar Telehrapha, motivisan činjenicom da njegova bliska prijateljica boluje tačno od tipa raka na kojem je dr. Essand vršio dosadašnje testove, odlučio je da prikupi milion funti. Ili barem da pokuša, pa je objavio javni poziv za donacije.

"Imate milion funti viška i ne znate na šta biste ih potrošili? Uložite u istraživanje virusa koji ubija rak. Donirajte milion funti i virus će biti nazvan po Vama", stoji u pozivu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: