Između Marsa i Jupitera
0

Sudarom dva asterioda nastala još neviđena kometa

Sarajevo-x.com
Svemirski teleskop Hubble prošle je sedmice uhvatio nevjerovatan prizor kada je došlo do sudara dva asteroida 150.000.000 kilometara od Zemlje. Sudarom se stvorila, kako naučnici nagađaju, kometa koja bi mogla da bude slična onoj što je udarila Zemlju prije 65 miliona godina i uništila dinosauruse.

"Još uvijek ne možemo precizno reći o čemu se radi. Vjerovatno da je ovo nastalo nakon sudara dva asteroida. Možda smo uspjeli da ih uhvatimo na djelu, a ako je tako onda će to biti prvi put", rekao je za Daily Mail naučnik David Jewitt sa Univerziteta Califronia.

Nepoznati objekat, koji je viđen između Marsa i Jupitera, izgleda kao kometa ali je njegov nukleus odvojen od repa što je čudno i još nikad viđeno do sada. Informacije o navodnoj kometi mogle bi biti od velike pomoći u slučaju da se opet ponovi situacija od prije 65 miliona godina.

"Mi radimo na tome da shvatimo kako je došlo do sudara i uništenja asteroida. Već se jednom desilo da je ogromni komet ili asteroid pogodio zemlju prije 65 milona godina i da su najvjerovatnije zbog toga dionasaurusi i nestali", kazao je dr. Jewitt.