Više teorija
33

Šta naučnici kažu o jednoj od najvećih svjetskih misterija, svjetlosti koja se javi prije zemljotresa

F. H.
Svjetlost prije zemljotresa u Mexico Cityu (Foto: Antonio Lira / CNN)
Svjetlost prije zemljotresa u Mexico Cityu (Foto: Antonio Lira / CNN)
Izvještaji o "svjetlima zemljotresa", poput onih viđenih na videozapisima snimljenim prije zemljotresa magnitude 6,8 u petak u Maroku, sežu stoljećima u prošlost do stare Grčke.
Ovi izljevi jarkog, rasplesanog svjetla u različitim bojama dugo su zbunjivali naučnike i još uvijek nema konsenzusa o tome šta ih uzrokuje, ali su "definitivno stvarni", rekao je John Derr, penzionisanigeofizičar koji je radio u američkom Geološkom institutu. Koautor je nekoliko znanstvenih radova o zemljotresnim svjetlima ili EQL.

"Vidjeti EQL ovisi o mraku i drugim faktorima povoljnosti", objasnio je.

Rekao je da nedavni video iz Maroka objavljen na internetu izgleda kao svjetla zemljotresa snimljena sigurnosnim kamerama tokom zemljotresa 2007. u Piscu u Peruu.

Juan Antonio Lira Cacho, profesor fizike na Univerzitetu Universidad Nacional Mayor de San Marcos u Peruu i Papinskom katoličkom univerzitetu u Peruu, koji je proučavao fenomen, rekao je da su video snimke mobitela i raširena upotreba sigurnosnih kamera olakšale proučavanje potresnih svjetala.

“Prije četrdeset godina to je bilo nemoguće. Da ste ih vidjeli, niko ne bi vjerovao što ste vidjeli", kazao je Cacho.

Zemljotresna svjetla imaju različite oblike

Svjetla zemljotresa mogu poprimiti nekoliko različitih oblika, prema poglavlju o fenomenu koje je koautor Derr i objavljeno u izdanju Encyclopedia of Solid Earth Geophysics iz 2019. godine.

Ponekad se svjetla mogu činiti slična običnoj munji ili mogu biti poput svjetlosne trake u atmosferi nalik polarnoj aurori. Drugi put nalikuju svjetlećim kuglama koje lebde u zraku. Također mogu izgledati kao mali plamenovi koji treperi ili puze duž ili blizu tla ili veći plamenovi koji izviru iz zemlje.

Video snimljen u Kini malo prije potresa u Sichuanu 2008. prikazuje svjetleće oblake kako lebde nebom.

Kako bi bolje razumjeli svjetla potresa, Derr i njegovi kolege prikupili su informacije o 65 američkih i evropskih zemljotresa povezanih s vjerodostojnim izvještajima o svjetlima zemljotresa koji datiraju iz 1600. godine. Svoj su rad podijelili u radu iz 2014. objavljenom u časopisu Seismological Research Letters.

Istraživači su otkrili da je oko 80 posto proučavanih EQL pojava uočeno za zemljotree magnitude veće od 5,0. U većini slučajeva, fenomen je primijećen neposredno prije ili tokom seizmičkog događaja, a bio je vidljiv do 600 kilometara od epicentra zemljotresa.

Zemljotresi, posebno oni snažni, najvjerovatnije će se dogoditi duž ili u blizini područja gdje se spajaju tektonske ploče. Međutim, studija iz 2014. pokazala je da se velika većina zemljotresa povezanih sa svjetlosnim fenomenima dogodila unutar tektonskih ploča, a ne na njihovim tačkama dodira.

Štaviše, vjerovatnije je da će se svjetla zemljotresa pojaviti na ili u blizini rascjepnih dolina, mjesta gdje je, u nekom trenutku u prošlosti, Zemljina kora bila razdvojena, stvarajući izduženo nizinsko područje koje se nalazi između dva viša bloka zemlje.

Mogući uzroci potresnih svjetala

Friedemann Freund, Derrov saradnik i pomoćni profesor na Univerzitetu San Jose i bivši istraživač u NASA-inom istraživačkom centru Ames, došao je do jedne teorije o zemljtresnim svjetlima.

Freund je objasnio da kada se određeni nedostaci ili nečistoće u kristalima u stijenama izlože mehaničkom naprezanju ,kao što je tokom nakupljanja tektonskih naprezanja prije ili tokom velikog zemljotresa, oni se trenutno raspadaju i stvaraju električnu energiju.

Stijena je izolator koji, kada se mehanički pritisne, postaje poluvodič, rekao je.

"Prije zemljotresa, ogromne količine stijena, stotine hiljada kubičnih kilometara stijena u Zemljinoj kori - izložene su opterećenju i naprezanja uzrokuju pomicanje zrnaca, mineralnih zrnaca u odnosu (jednih) na druge", dodao je u ragovoru.

“To je kao uključivanje baterije, generiranje električnih naboja koji mogu teći iz napregnutih stijena u i kroz nenapregnute stijene. Naboji putuju brzo, do oko 200 metara u sekundi”, objasnio je u članku iz 2014. za The Conversation.

Druge teorije o tome što uzrokuje potresna svjetla uključuju statički elektricitet proizveden lomljenjem stijena i emanaciju radona, među mnogim drugima.

Trenutno ne postoji konsenzus među seizmolozima o mehanizmu koji uzrokuje svjetla zemljotresa, a naučnici još uvijek pokušavaju otkriti misterije tih ispada.

Freund se nada da će jednog dana biti moguće upotrijebiti svjetla zemljotresa ili električni naboj koji ih uzrokuje, u kombinaciji s drugim faktorima, za pomoć u predviđanju približavanja velikog zemljotresa, piše CNN.