{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srčani bolesnici nezaštićeni na evropskim stadionima

S
3.3.2010. u 19:49
0
0
Srčani bolesnici nezaštićeni na evropskim stadionima
0
Srčani bolesnici nezaštićeni na evropskim stadionima
Mnogi nogometni stadioni u Evropi nemaju opremu ili hitne planove da spase živote navijačima koji dožive srčani udar, pokazala je nedavno objavljena studija. Istraživanjem kojim je obuhvaćeno 187 stadiona otkriveno je da ih više od četvrtine nije imala defibrilatore koji služe da se, kontroliranim električnim udarima kroz prsni koš, vrati normalan rad srca.
Studija, koju su proveli ljekari klubova, pokazala je da potrebno puno više učiniti budući da nije uvijek lako odvesti navijače u bolnicu. Istraživači su rekli kako bi obavezno trebalo uvesti pravila kako bi se riješilo ovo pitanje, prenosi BBC.

U ovom trenutku smatra se samo dobrom praksom da defibrilatora ima na stadionima.

Ipak, u posljednjih nekoliko godina mnoge vlade - uključujući i vlasti u Velikoj Britaniji - su radile više na nabavci opreme za spašavanje u javnim prostorima.

Profesor Mats Borjesson, službeni ljekar švedskog kluba GAIS i član Evropskog udruženja za kardiovaskularnu prevenciju i rehabilitaciju je istaknuo kako je poznato da promatranje i "emocionalni angažman u nogometu“ povećava rizik od udara kod osoba koje imaju probleme sa srcem. Stoga, naveo je, svaka bi zemlja morala razmisliti o nabavci opreme.

Također je upozorio da stanje na drugim sportskim borilištima može biti i gore, s obzirom na to da je nogomet, ipak, najpopularniji sport u Evropi.

Za studiju, koja je objavljena u časopisu European Heart Journal, prikupljeni su podaci iz 10 zemalja, uključujući Englesku, Francusku i Španiju.

Tokom prošle sezone na istraživanjem obuhvaćenim stadionima bilo je 77 srčanih udara - jedan za svakih 589.000 gledatelja na tim stadionima. Pokazalo se da 37 stadiona u Engleskoj ima bolje uslove u odnosu na ostale stadione obuhvaćene istraživanjem.

Ellen Mason iz britanske Fondacije Srce rekla je kako je važno rasvijetliti ovo pitanje.

"Veći pristup defibrilatorima povećava šanse za opstanak, tako da je ohrabrujuće da se zna da su ih mnogi stadioni u Engleskoj imali“, rekla je ona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: