Nešto je i do sudbine
0

Sportski uspjeh zavisi od mjeseca rođenja

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Australijski istraživač Adrian Bartnett tvrdi da od datuma rođenja zavisi da li ćete postati vrhunski sportista kao što su David Beckham ili Michael Jordan. Ovaj profesor sa Univerziteta Queensland smatra da mjesec rođenja može biti odrednica za zdravlje i fizičku spremnost čovjeka.

Analizirao je profesionalne fudbalere iz Australijske fudbalske lige, na osnovu datuma njihovog rođenja.

Rezultati su pokazali da je većina igrača rođena ranije tokom godine dok je njih nekoliko rođeno u mjesecima krajem godine, posebno u decembru.

"Viša djeca imaju prednost ukoliko žele da treniraju fudbal. Ukoliko ste rođeni u januaru imate gotovo 12 mjeseci prednosti razvoja u odnosu na vaše prijatelje koji su rođeni krajem godine", rekao je prof. Barnett za Fox News.

Otkrio je da u Ligi ima 33 posto više profesionalnihi fudbalera koji su rođeni u januaru nego što se očekivalo, a 25 posto njih manje u decembru.

Ova studija je nadovezana na prethodna istraživanja iz Velike Britanije, kad su naučnici pokušavali da pronađu vezu između rođenja djece na početku školske godine i šansi za ostvarenje sportskih uspjeha.

"Ovo britansko istraživanje je pokazalo da su djeca rođena na početku školske godine akademski naprednija i imaju više samopouzdanja", kaže Barnett.