Istraživanje
0

Osobe čije ime počinje slovom 'D' žive kraće

Sarajevo-x.com
Odabrati ime za dijete je već ionako teško, a britanski naučnici sada dodaju još više 'tereta' tvrdeći da djetetov život ovisi baš o tome kakvo ćete ime odabrati. Ako su to imena koja počinju slovima od A do C, dijete će biti dugovječno i sretno, no ako slučajno odaberete ime s početnim slovom D, vaše dijete će patiti od manjka samopouzdanja i bit će podložnije bolestima.

Naime, psiholozi su ustanovili da početno slovo imena ima utjecaj na dugovječnost, a shodno tome, osobe čije ime počinje sa slovom D žive znatno kraće od ostalih osoba.

Naučnici tvrde da ljudi čija imena počinju sa slovom D imaju manje samopouzdanje, a i podložniji su bolestima.

"Kroz cjelokupni život smo navikli da slovo A simbolizuje nešto najbolje, dok se slovo D gotovo pa izjednačava s neuspjehom“, napisali su naučnici u istraživanju koje su objavili u naučnom magazinu 'Death Studies“.

Naime, u svom istraživanju psiholozi sa Univerziteta Wayne State u Detroitu proučavali su životni vijek profesionalnih sportista, liječnika i advokata koji su rođeni u periodu od 1875. do 1930. godine.

U istraživanju posebnu pažnju su posvetili osobama čija imena počinju sa A, B, C i D (sistem ocjenjivanja na zapadu), dok su slova od E do Z ocijenili manje bitnim.

Istraživanjem je utvrđeno da osobe čija imena počinju sa slovom D žive kraće od osoba čija imena počinju sa bilo kojim slovom od E do Z.

Sportisti čija imena počinju sa D u prosjeku su živjeli 62,9 godina, dok osobe sa početnim slovom A u prosjeku žive 73,4 godine, a oni čija imena počinju sa nekim slovom od E do Z 71,3 godinu.

"Ljudska imena imaju mnogo veći značaj i utjecaj nego što smo ranije smatrali. Ljudska imena imaju utjecaj na dugovječnost, zdravlje, ali i općenito na to kakav će život voditi neka osoba“, kazao je David Golmes sa Univerziteta Manchester Metropolitan u velikoj Britaniji.