Ključno za razvoj ličnosti
0

Intelekt djeteta zavisi od prvih devet mjeseci života

Sarajevo-x.com
Naučnici sa londonskog Instituta za edukaciju proveli su istraživanje o razvoju motoričkih sposobnosti kod djece. Ispitano je njih 15.000, od novorođenčadi do starosti od pet godina života. Rezultati su pokazali, da što bolje savladaju neke osnovne elemente motorike do devetog mjeseca života, imat će bolje rezultate u školi.

Razvoj djeteta do devetog mjeseca je ključan za njegovo ponašanje u vremenu do pete godine, kao i za to kakav će biti učenik u školi. Ukoliko se kod bebe u tom periodu sporije razvijaju motoričke sposobnosti, moguće je da će imati problema sa kognitivnim razvojem.

U ovoj studiji praćen je intelektualni razvoj kroz različite testove. Pokazalo se da djeca koja su do devetog mjeseca naučila da samostalno sjede, pužu, stoje i prave prve korake, imaju bolje rezultate na testovima koji odaju razvoj njihovog intelekta u dobi od pet godina.

Međutim, oko uplitanja u razvoj djeteta do godinu dana razvile su se brojne kontraverze.

Bivši britanski premijer Tony Blair bio je na udaru kritike nakon što je rekao da će se u budućnosti moći identifikovati problematična djeca prije nego što se i rode, na osnovu toga kakvi su im roditelji.

Ranije ove sedmice objavljena je studija humanitarne grupe Sutton Trust, gdje se navodi da djeca iz siromašnih porodica bar godinu dana zaostaju za svojim vršnjacima koji žive u bogatstvu. Razlika se očituje u verbalnom izražavanju.