Četvrta misija projekta
4

SpaceX uspješno lansirao 60 novih Starlink satelita, raketa Falcon 9 sletjela na brod

D. B.
Kompanija SpaceX danas je uspješno obavila lansiranje novih satelita koji predstavljaju dio Starlink mreže.

Nekoliko dana nakon uspješnog ključnog testa za američku svemirsku agenciju NASA-u, kompanija SpaceX je s Floride lansirala još jednu Falcon 9 raketu. Ovog puta je zadatak bio u orbitu Zemlje dostaviti četvrtu grupu satelita koji su dio internet mreže Starlink, a sada ih je bilo 60.

Zadatak mreže Starlink je da omogući pristup internetu sa svake tačke na Zemlji. Kompanija SpaceX ima dozvolu da lansira 12.000 satelita, a izrazila je interes za lansiranjem još 30.000 satelita. Kako bi ispunila obaveze preuzete dobijanjem licence, kompanija u narednih pet do šest godina mora lansirati oko 6.000 satelita. Plan je ove godine obaviti do 24 Starlink misije.
Svaka Starlink misija podrazumijeva lansiranje 60 satelita, a SpaceX sata u orbiti ima oko 240 satelita. Prethodno je pomoću rakete Falcon 9 lansirano 60 Starlink satelita 6. januara ove godine. Jedan od tih satelita je imao eksperimentalni sloj čiji je cilj smanjiti vidljivost satelita na nebu i tako udovoljiti astronomima koji tvrde da super sjajni Starlink sateliti ugrožavaju njihovo promatranje svemira. SpaceX će nastaviti lansirati satelite i analizirati da li pomenuti sloj ima efekta.
Današnje lansiranje je obavljeno iz Cape Canaverala na Floridi, a SpaceX je koristio Falcon 9 raketu koja je već upotrebljavana za misije. Ona se prema planu vratila na Zemlju, tačnije, spustila se na dron brod "Of Course I Still Love You" i to je bilo njeno treće uspješno slijetanje.