Uspješno obavljen test
10

SpaceX prvi put upalio motor testnog Starshipa

Klix.ba
Testna verzija svemirske letjelice sljedeće generacije upalila je prvi put svoj motor, potvrdila je kompanija SpaceX.

Motor je upaljen u fazi testiranja poznatoj kao statičko paljenje, što znači da je motor isproban, ali je letjelica ostala na tlu. Ipak, testiranje je značajno jer je ovo prvi put da je Starship upalio svoj motor. Također predstavlja korak naprijed ka skorim kratkim testnim letovima.

Letjelica poznata i kao Stashopper služi za testiranje tehnologija i osnovnog dizajna finalne verzije Starshipa, ogromne putničke letjelice koju će SpaceX iskoristiti za transport ljudi na Mjesec i Mars. Starship je napravljen od nehrđajućeg čelika te će biti lansiran u duboki svemir na vrhu masivne rakete Super Heavy. Ova raketa će se moći spustiti na zemlju nakon polijetanja baš kao što to može aktuelna raketa Falcon 9. Kombinacija Starshipa i Super Heavy rakete će moći u nisku orbitu Zemlje ponijeti 100.000 kg tereta. To je izjavio direktor kompanije SpaceX Elon Musk, što znači da će biti jedna od najmoćnijih raketa ikad napravljenih.

SpaceX trenutno pravi prvi Starship u svom testnom postrojenju u Teksasu. Plan je prvo napraviti nekoliko lebdećih letova sa Starhopperom koji uključuju paljenje motora postavljenog na donji dio. Iako ovi letovi ne znače putovanje u svemir, oni će pomoći u testiranju novog moćnog motora Raptor, ključnog dijela opreme koji će služiti kao pogon za Starship i Super Heavy raketu.

SpaceX je u februaru prvi put testirao punu verziju Raptora, a Starhopper pravi u Boca Chici. Ovu lokaciju planira pretvoriti u mjesto za komercijalne letove. Radnici su transportovali letjelicu na testnu lansirnu rampu početkom marta, a nedavno su postavili i motor Raptor.

Trenutno Starhopper ima jedan Raptor motor koji je možda podigao letjelicu nekoliko centimetara iznad tla iako je bila vezana. Naredni plan uključuje korištenje tri motora i dostizanje većih visina, a potom spuštanje na tlo. Starship će imati sedam motora. Musk vjeruje da će prvi orbitalni let biti obavljen najranije 2020. godine.

SpaceX u međuvremenu radi na proizvodnji Starshipa i rakete Super Heavy u Boca Chici i Cape Canaveralu na Floridi odakle lansira većinu svojih raketa.