Uspješna misija
7

SpaceX lansirao novi komunikacijski satelit i spustio raketu Falcon 9

Klix.ba
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
Kompanija SpaceX je pomoću svoje rakete uspješno lansirala novi komunikacijski satelit.

SpaceX je iskoristio svoju raketu Falcon 9 kako bi rano ujutru u orbitu lansirao komunickacijski satelit Telstar 18. Nakon toga je raketa uspješno spuštena u Atlantski okean.

Lansiranje je kasnilo 77 minuta zbog vremenskih uslova, nakon čega je raketa poletjela iz baze u Cape Canaveralu na Floridi, a 32 minute kasnije se satelit Telstar 18 Vantage (18V), poznat i kao Apstar 5C, našao u orbiti. Osam minuta nakon lansiranja se raketa spustila na dron brod pod nazivom "Of Course I Still Love You".

SpaceX nije pokušao spasiti zaštitni nos koji okružuje satelit tokom lansiranja. Kompanija je to pokušavala ranije korištenjem broda opremljenog mrežom, ali bez uspjeha.

Tokom posljednje misije je korištena Block 5 verzija Falcon 9 rakete te je to bila četvrta upotreba poboljšanog modela. Dok je prethodna Telstar misija koristila već korištenu Block 5 Falcon 9 raketu u julu, ovog puta je satelit Telstar 18V lansiran pomoću potpuno nove rakete.

Telstar 18C će pokrivati Azijsko-Pacifičku regiju te osiguravati komunikacijske usluge s Kinom, Mongolijom, jugoistočnom Azijom i regijom Pacifika, odnosno, omogućit će direktnu povezanost svih tačaka u Aziji i Americi. Planirano je da satelit traje oko 15 godina u orbiti.

Radi se o drugom najtežem komunikacijskom satelitu, jer njegova težina iznosi 7.060 kg. Telstar 19V je lansiran u julu i najteži je komunikacijski satelit dosad. Od Telstara 18V je teži za 15 kg.

Današnje lansiranje je ujedno 15. uspješan let Falcon 9 rakete u ovoj godini, a zabilježeno je i 18. uspješno slijetanje na dron-brod.

Naredna misija kompanije SpaceX zakazana je za 7. oktobar iz baze Vandenberg u Californiji, kada će biti lansiran argentinski SAOCOM 1A satelit za opservaciju Zemlje.