Projekt napreduje
5

SpaceX bi mogao poslati astronaute na ISS već 2020. godine

D. B.
Kompanija SpaceX bi uz pomoć svoje kapsule Crew Dragon mogla poslati astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) već naredne godine.

Administrator američke svemirske agencije NASA Jim Bridenstine je u sjedištu kompanije SpaceX u Californiji razgovarao s predstavnicima medija u društvu osnivača kompanije Elona Muska i dva astronauta. Najzanimljivija tema je svakako bila kapsula Crew Dragon te napredak u razvoju ovog projekta. Bridenstine je naglasio da je potrebno još testiranja te da su moguće promjene rasporeda i planova, ali je istakao da bi kapsula mogla biti spremna za svoj prvi Demo-2 testni let s posadom u prvom kvartalu 2020. godine.

Musk je kazao da će uskoro početi drop testovi koji će se analizirati i procijeniti dizajn Mark 3 padobrana koji je napravljen od xylona, izdržljivijeg materijala od najlona.

Također, bilo je govora i o eksploziji koja se dogodila na testnoj rampi ranije ove godine, a Bridenstine je rekao da je dobro sve što u konačnici dovede do popravki prije nego rakete zaista polete u pravu misiju. Musk je dodao da su povremeni neuspjesi pokazatelj da se uporno pokušava. Eksplozija je vjerovatno povezana s curenjem negdje između sistema za prekid lansiranja i sistema za orbitalno manevrisanje, zbog čega je taj dio redizajniran.