SpaceX bi mogao poslati astronaute na ISS već 2020. godine

SpaceX bi mogao poslati astronaute na ISS već 2020. godine
5
D. B.
11.10.2019. u 09:53
5
komentara
5

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Kompanija SpaceX bi uz pomoć svoje kapsule Crew Dragon mogla poslati astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) već naredne godine.
Administrator američke svemirske agencije NASA Jim Bridenstine je u sjedištu kompanije SpaceX u Californiji razgovarao s predstavnicima medija u društvu osnivača kompanije Elona Muska i dva astronauta. Najzanimljivija tema je svakako bila kapsula Crew Dragon te napredak u razvoju ovog projekta. Bridenstine je naglasio da je potrebno još testiranja te da su moguće promjene rasporeda i planova, ali je istakao da bi kapsula mogla biti spremna za svoj prvi Demo-2 testni let s posadom u prvom kvartalu 2020. godine.

Musk je kazao da će uskoro početi drop testovi koji će se analizirati i procijeniti dizajn Mark 3 padobrana koji je napravljen od xylona, izdržljivijeg materijala od najlona.

Također, bilo je govora i o eksploziji koja se dogodila na testnoj rampi ranije ove godine, a Bridenstine je rekao da je dobro sve što u konačnici dovede do popravki prije nego rakete zaista polete u pravu misiju. Musk je dodao da su povremeni neuspjesi pokazatelj da se uporno pokušava. Eksplozija je vjerovatno povezana s curenjem negdje između sistema za prekid lansiranja i sistema za orbitalno manevrisanje, zbog čega je taj dio redizajniran.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...