Nauka
0

VIDEO / Solarni avion uspješno sletio

Sarajevo-x.com
Eksperimentalni solarni avion je sletio u četvrtak nakon što je uspješno završio svoj dvadesetčetverosatni let. Time je dokazano da ovaj avion može skupiti dovoljno sunčeve energije tokom dana koja je dovoljna za let noću, objavio je "Associated Press".

Pilot Andre Borschberg je u četvrtak u 9 sati spustio solarni avion na pistu u Payerneu, udaljenu pedeset kilometara jugoistočno od glavnog švicarskog grada Berna.

Ovaj poduhvat je okončao sedmogodišnje planiranje i veliki je korak u dostizanju konačnog cilja da se solarnim avionom pređe put oko svijeta koristeći samo sunčevu energiju.

Tim istraživača kaže da je dokazano da avion sa jednim sjedištem može teoretski u zraku ostati neodređeno vrijeme i puniti svoje baterije koristeći 12.000 solarnih ćelija i sunčeve zrake tokom dana.

Borschberg je poletio u srijedu nešto prije sedam sati ujutro i na taj način osigurao dovoljno vremena da avion skupi dovoljno sunčeve energije kako bi mogao kružiti oko planinskog lanca Jura.

Cilj ovog projekta je bio dokazati da je let bez emisije gasova u atmosferu moguć, ali tim ne očekuje da će solarni avioni u bliskoj budućnosti zamijeniti konvencionalne. Projekat je dizajniran da testira i promoviše novu tehnologiju i izvore energije.