{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Snimljen prelet dugog Leonida preko BiH

18.11.2013. u 11:07
28
13
Snimljen prelet dugog Leonida preko BiH
28
Kao i svake godine, naša planeta sredinom novembra presjeca orbitu ostataka stjenovitog materijala nastalog postupnim raspadanjem komete Tempel-Tuttle. Ova struja kosmičkog materijala naziva se meteorski roj Leonida. Njegov maksimum je bio 17. novembra.
Kao i kod drugih rojeva zvijezda padalica, meteori se vide u nešto manjem broju i nekoliko dana prije i nekoliko dana poslije maksimuma. Leonidi su poznati po tome što svake 33 godine znaju da prirede pravi nebeski šou, a nekada pljusak meteora. To odgovara periodu komete koja ih je rodila i koja se svakim približavanjem Suncu pomalo raspada, saopćeno je iz Astronomskog društva Orion.

Kamere bosanskohercegovačke meteorske mreže koju vode zajednički Astronomsko društvo Orion Sarajevo i Federalni hidrometeorološki zavod snimile su dugi Leonid 16.novembra u 23:55 sati. Na osnovu snimaka kamera iz Gradačca i Pelješca, bilo je moguće odrediti orbitu ovog kamenog grumena koji je sagorio visoko u atmosferi.

Leonide možete posmatrati još nekoliko noći uz uslov da potražite tamno mjesto dalje od gradskih svjetlosti. Mjesec svojim sjajem ometa posmatranje onih slabijeg sjaja, ali, Leonidi su poznati i po "kapitalcima", pa uz nešto sreće možete uživati u ovim prizorima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: