Nauka
11

Bolid eksplodirao iznad Sarajeva, vatrena kugla se ugasila na 30 km od Zemlje

Klix.ba
Noćas u 00:36:59 sati iznad Sarajeva je u višestrukoj eksploziji kroz atmosferu prodrlo meteoroidno tijelo čiji su dijelovi mogli pasti na tlo kao meteoriti.
Let bolida (Foto: AD Orion)
Let bolida (Foto: AD Orion)

Bosanskohercegovačka meteorska mreža, koju vode Astronomsko društvo Orion i Federalni hidrometeorološki zavod iz Sarajeva, kamerama u Sarajevu, Gradačcu i Pelješcu registrirali su upad bolida sa magnitudom iznad -9, što je ravno sjaju Mjeseca u Prvoj četvrti.

Bolid snimljen kamerom iz Sarajeva (Foto: AD Orion)
Bolid snimljen kamerom iz Sarajeva (Foto: AD Orion)

Ovo je najsjajniji meteor-bolid koji je opažen do sada tokom probnog rada bh. meteorske mreže. Vatrena kugla uletjela je brzinom od oko 20 km/s i ugasila se na visini od oko 30 kilometra, što prema dosadašnjem iskustvu astronoma znači da je eventualno moguć pad ovog tijela na površinu Zemlje.

Orbita bolida (Foto: AD Orion)
Orbita bolida (Foto: AD Orion)

Prema preliminarnim proračunima stručnjaka iz Astronomskog društva Orion, mjesto pada bi bila oblast u trouglu Zenica - Bugojno - Travnik. Meteoroidna tijela koja stignu ispod te visine, ukoliko se potpuno ne raspadnu, što ovisi od njihovog sastava, daju nam šansu da ih pronađemo kao meteorite.

Iz Astronomskog društva Orion pozivaju eventualne očevice ili one čije su kamere možda snimile ovu pojavu da se jave na e-mail AD Orion: [email protected].

Vezani članci