Nove metode identifikacije
0

Skeniranjem nosa do otkrivanja kriminalaca

Sarajevo-x.com
Skeniranje očiju i otisaka prstiju već postoji, međutim metoda skeniranja nosa u identifikaciji mogla bi da bude još bolja, navodi se u studiji Univerziteta Bath u Velikoj Britaniji. Istraživači su skenirali noseve u 3D tehnologiji i kategorizovali ih po tipu, profilu nosa i području između očiju.

Odredili su šest tipova noseva, a to su Romanski, Grčki, Nubijski, hawski, prćasti i podignuti nos.

S obzirom da ga je teško sakriti, nos bi mogao da bude efikasan pomagač prilikom tajnih nadzora i nadgledanja.

"Nos je istaknuti dio lica, ali ipak nikad nije istraživano koliko on može pomoći u pronalaženju kriminalaca. Uši i oči su istraživane do najsitnijih detalja, ali nos je uvijek zanemarivan", rekao je dr. Adrian Evans za BBC.

U istraživanju je korišten sistem PhotoFace, koji skenira u 3D tehnologiji. Nekoliko dimenzija po kojima nos može biti prepoznat su identifikovane, te je tim razvio softver za prepoznavanja na osnovu ovih parametara.

"Oči se mogu lako prikriti, kao i uši. Naravno, svako može imati slomljen nos ili lažni nos nakon plastične operacije, ali da promjenom nosa mijenjate identitet je izuzetno drastično i rijetko. Očne zjenice su dobre za prepoznavanje ali nekad ljudi kapima mogu da promijenje zjenicu", kaže dr. Evans.

U studiji je ispitano 40 noseva, a baza podataka je proširena na 160 za dalje testove, kako bi vidjeli da li program može izabrati traženu osobu iz velike grupe ljudi.

Ova tehnika pokazuje potencijal, pogotovo kad bi se koristila sa drugim identifikacijskim metodama.