March for Science
238

Sarajevo marširalo uz svijet: Nauka radi za sve, ali svi ne rade za nauku

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je danas održan Marš za nauku, simbolični protest u znak solidarnosti sa trenutnim problemima koje susreće naučna zajednica u Sjedinjenim Američkim Državama.

Marš za nauku (March for Science) je počeo kao inicijativa 'Scientists march on Washington' u januaru ove godine, neposredno nakon inauguracije Donalda Trumpa i Women's Marcha. Prijedlog koji je osvanuo na Redditu vrlo brzo je dobio podršku milion sljedbenika i postao viralan.

Razlog organiziranja jeste maćehinski odnos prema naučnim državnim agencijama u SAD-u koje su pod okriljem Trumpove administracije stjerane u ćošak. Naučna zajednica smatra da je riječ o presedanu koji može narušiti stabilnost društva u cjelini.

Također, gušenje naučnog glasa u SAD-u ima posljedice i na ostatak svijeta, tako da je podršku pružilo 517 gradova koji su iskoristili priliku da pažnju skrenu i na probleme u matičnim državama.

Kako je ranije potvrdila organizatorka Jelena Kalinić, nije planirano da marš postane tradicionalno okupljanje, ali on je prva u nizu akcija usmjerenih na poboljšanje položaja naučnika u našoj zemlji.

"Treba senzibilizirati građane na nauku. Treba imati sadržaje o nauci u medijima i to svaki dan. Sadržaje pisane prema kredibilnim izvorima, a ne prema pseudoizvorima, alternativnoj medicini i antiveks pokretu. Treba podsticati djecu u osnovnim školama, još dok su kod učiteljica i učitelja, da vole nauku. Trebamo postići da većina građana naše zemlje razumije osnovne koncepte u nauci, da bi se desio neki preporod i naučne zajednice i istraživačkog rada", rekla je Kalinić.

Ona je kazala da studenti nemaju priliku brusiti tehniku i metodu naučno-istraživačkog rada.

"Najbolje studente zanemarujemo, a umjesto njih se zapošljavaju oni podobni. Onda se čudimo zašto talentovana i vrijedna djeca odlaze van zemlje i zašto u našoj zemlji nema progresa", zaključila je.

Održavanje Marša nauke podržalo je i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.