BiH
0

Dan žena u Mostaru: Darivanje cvijeća, ali i marširanje za prava žena

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Međunarodni dan žena preplavio je Mostar prodavačima cvijeća, ali i nizom aktivnosti političkih stranaka i nevladinog sektora koji upozoravaju na diskriminirajući položaj žena u našem društvu.

Hana Huskić, polaznica Koledža ujedinjenog svijeta (UWC Mostar) inicirala je organiziranje "Noćnog marša", koji će večeras od 18 sati krenuti sa Španskog trga.

"Svidjelo mi se ono što radi Marina Veličković, koja je zajedno sa Selmom Asotić urednica časopisa za feminističku teoriju i umjetnost Bona, preko kojih sam došla do Svjetlane Knežević članice organizacije fAktiva i jedne od organizatorica Noćnog marša u Zagrebu", za Klix.ba govori Huskić.

Slični marševi organiziraju se i u Sarajevu, Zagrebu, Zadru, Splitu, Šibeniku, Banjoj Luci i Podgorici. Odjek javnosti u Mostaru na ovu ideju je odličan, te Hana očekuje veliki broj Mostaraca i Mostarki večeras po Španskom trgu, odkle povorka kreće.

"Svaki grad maršira za nešto drugo. Poruka zagrebačkog marša je borba na pravo za abortus jer je sad to goruća tema u Hrvatskoj. Mi ovdje podržavamo sve ono što rade drugi gradovi, ali stavljamo naglasak na 'našem tijelu u našem prostoru'. Kako je ideja potekla od nas učenica i učenika, nama je obrazovanje jako bitno, jer generacije završavaju srednje škole, a skoro ništa o 8. martu ili feminizmu u školama ne uče. Želimo reći da je tim temama mjesto u našem obrazovanju, te da se čitav naš obrazovni sistem treba promijeniti“, objasnila je Hana te pozvala sve da im se pridruže večeras.

Okupljanje je u 18 sati na Španskom trgu, a marširanje kreće pola sata kasnije. Ide se Bulevarom prema Starom gradu, preko Fejićeve ulice, Musalom, preko Carinskog mosta, pokraj Mepasa i povratak na Španski trg. Učesnici će se poslije družiti u OKC Abrašević uz DJ Marinu Mimozu.