Nauka
15

Rusija uvodi sankcije SAD-u na korištenje Međunarodne svemirske stanice

Klix.ba
Rusija će zabraniti Sjedinjenim Američkim Državama da koriste njene raketne motore za lansiranje vojnih satelita i odbacit će zahtjev SAD da nastave da koriste Međunarodnu svemirsku stanicu poslije 2020. godine, saopćio je danas zamjenik ruskog premijera Dmitry Rogozin.

Ova odluka Rusije, odgovor je na sankcije na opremu visoke tehnologije, koje je Washington uveo Moskvi zbog ukrajinske krize.

Rusija je ranije najavila da će odgovoriti svojim mjerama, jer su SAD prošlog mjeseca saopćile da će odbiti licence za izvoz svih visokotehnoloških sredstava, koja bi mogla biti od pomoći ruskoj vojsci i da će povući već izdate licence.

"Mjere koje će poduzeti Moskva odnosit će se na motore tipa MK-33 i RD-180, kojima Rusija snabdijeva SAD", rekao je Rogozin na konferenciji za novinare.

"Spremni smo da isporučimo te motore, ali samo pod uslovom da oni ne budu iskorišteni za lansiranje vojnih satelita", naglasio je.

Agencija Reuters podsjeća da Washington želi zadržati Međunarodnu svemirsku stanicu, najranije do 2024, četiri godine duže od predviđenog roka.

Rogozin je, također najavio da će, od 1. juna, Rusija obustaviti rad američkih stanica GPS na svojoj teritoriji i da će zatražiti razgovore s Washingtonom o pokretanju sopstvenog sistema u SAD, Glonasa.