Novi projekt
40

Rusija i Kina potpisale sporazum o izgradnji zajedničke svemirske stanice na Mjesecu

V. K.
Rusija i Kina do sada bilježe izvrsnu saradnju (Foto:Facebook)
Rusija i Kina do sada bilježe izvrsnu saradnju (Foto:Facebook)
Vlade Rusije i Kine uz prisustvo državnih svemirskih agencija potpisale su sporazum o izgradnji nove zajedničke svemirske stanice na Mjesecu, a u projektu će moći sudjelovati i druge zainteresovane države.
Ruska svemirska agencija Roskosmos na zvaničnoj stranici naglasila je kako su ugovor potpisali direktor ove agencije Dmitrij Rogozin i šef kineske Nacionalne svemirske uprave Zhang Kejian.

U okviru izgradnje nove međunarodne naučne svemirske stanice (MNLS), kako se navodi, bit će izgrađen kompleks objekata za istraživanje i eksperimente u orbiti ili na površini Mjeseca dizajniranih za obavljanje multidisciplinarnih i višenamjenskih istraživačkih poslova.

"U okviru projekta za stvaranje nove svemirske stanice, Rusija i Kina će, koristeći svoje iskustvo u polju svemira, stvaranja i upotrebe svemirske tehnologije i svemirskih tehnologija, zajednički razviti Mapu puta za stvaranje MNLS-a, kao i blisku interakciju u planiranju, dizajniranju, razvoju, implementaciji, upravljanju projektom za stvaranje MNLS-a, uključujući njegovu prezentaciju svjetskoj svemirskoj zajednici", stoji u saopćenju Roskosmosa.

Ovo nije prvi projekt vezan za svemir u kojem zajednički učestvuju Rusija i Kina. Godinama unazad, dvije države potpisale su nekoliko sporazuma koji se tiču istraživanja svemira ali i samog Mjeseca.

"Do danas je u okviru dogovora na polju istraživanja Mjeseca i ostatka svemira potpisano i uspješno se primjenjuje nekoliko sporazuma koji koordinišu aktivnosti između Rusije i Kine, a tiču se istraživanja Mjeseca, svemira, i zajedničkog centra za prikupljanje podataka iz svemira", navedeno je iz Roskosmosa.

Za sada, nije navedeno kada će izgradnja nove svemirske stanice početi ali kako je najavljeno, u izgradnji će moći učestvovati i druge države zainteresovane za istraživanja što se prije svega odnosi na Sjedinjene Američke Države i NASA-u.