{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusi će napraviti ledeni grad 1.600 km od Sjevernog pola

S
25.10.2011. u 11:17
0
10
Rusi će napraviti ledeni grad 1.600 km od Sjevernog pola
0
Rusija planira napraviti ultramoderni grad na zamrznutom otoku duboko u Arktikčkom krugu. Ovo je posljedni potez Kremlina da dođe do ogromnih rezervi gasa koje se nalaze ispod polarne ledene kape.
Grad je nazvan Umka, po popularnom polarnom medvjedu iz animiranog filma. Umka će biti dom za 5.000 stanovnika, koji će živjeti ispod velike kupole kako bi bili zaštićeni od niskih temperatura koje se zimi spuštaju ispod -30 Celzijusovih stepeni.

"Ovaj grad će biti od strateškog značaja za zapadni dio Rusije", rekao je arhitekt Valery Rzhevskiy koji je svoje nacrte uputio ruskom premijeru Vladimiru Putinu da ih odobri.

Pouzdani izvori tvrde da će u ovom gradu biti smješteni vojnici, granična policija i oficiri tajne službe, kao i naučnici i istraživači. To pokazuje da je Moskva ozbiljno zainteresovana za arktička mineralna bogatstva.

Svi stanovnici grada Umke će uživati u luksuzu. Grad će imati sosptvenu klimu, kao i objekte na kojima će im pozavidjeti stanovnici drugih gradova.

"Želimo napraviti naučne laboratorije, stanove, parkove sa brojnim atrakcijama, Aqua kompleks, hotele i katedralu. Naravno, planirana je izgradnja škola, vrtića, objekata za rekreaciju, bolnice, sportskih objekata... Naša je želja da ljudi koji će živjeti i raditi u ovom gradu uopće nemaju osjećaj da su u zatvorenom prostoru sa agresivnom arktičkom klimom kao što je izvan grada", rekao je Rzhevskiy.

Izgradnja ovog čudesnog grada će koštati 4,5 milijarde eura. Grad će biti izgrađen na otoku Kotelniy, udaljenom 1.600 km od Sjevernog pola. Ovo je grad koji će se nalaziti bliže Sjevernom polu od bilo kojeg ruskog grada.

Jaki vjetrovi čine ovo područje jednim od najsurovijih mjesta na planeti. Temperatura se čak i ljeti rijetko podiže iznad tačke smrzavanja.

Dizajn grada Umke je baziran na dizajnu Međunarodne svemirske stanice, ali je mnogo veći od nje. Dužina grada iznosi jedan kilometar, a širina 800 metara.

"Ovo je do sada jedini projekt na svijetu u kojem će biti korištena umjetna klima i integralno održavanje života, baš kao na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Umka nije samo novost u arhitekturi, nego i u načinu življenja", kazao je Rzhevskiy.

Grad će strujom opskrbljavati plutajuća nuklearna stanica. Što se tiče hrane, grad će također biti potpuno neovisan. U njemu će biti izgrađene čak i farme, a bit će uzgajana i riba. Osim toga, tu će biti mjesta i za staklenike, objekte za preradu žitarica, kao i pekare.

"U gradu neće biti smeća, jer će ga dvije fabrike pretvarati u pepeo", rekao je Rzhevskiy.

Grad će biti mjesto boravka rudara koji rade u lokalnim rudnicima i naftnim platformama, koje će pokriti troškove razvoja grada.

"Ovakvi projekti su izvodljivi na bilo kojoj površini, čak i na Mjesecu ukoliko to bude potrebno", dodao je Rzhevskiy.

Još uvijek nije poznato kada će grad biti zvanično otvoren, Situacija je komplikovana zbog toga što sve zemlje čija teritorija zalazi u arktičke vode namjeravaju od UN-a zatražiti prava na eksploataciju podvodnih dobara.

Zapadne zemlje su se pobunile kada je ruski istraživač Artur Chilingarov 2007. godine postavio zastavu svoje zemlje na dno Arktika.

"Moramo dokazati da je Sjeverni pol dio ruske teritorije", rekao je Chilingarov.

Kanađani su uznemireni jer smatraju da postoji bojazan od oružanog konflikta s Rusima.

SAD, Kanada, Norveška i Rusija su pojačale svoje prisustvo u arktičkim vodama. Smatra se da bi to mogao biti novi hladni rat, objavio je Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: