Ogromne rezerve prirodnog gasa
0

Rusija najavila proširenje svoje teritorije na Arktiku

FENA
Rusija će uskoro proširiti svoju teritoriju pomjerajući je za oko 650 kilometara na Arktiku, za šta joj, prema tvrdnjama vladinih izvora, neće biti potrebno odobrenje drugih država, prenose ruski mediji.

Mediji javljaju da je promjene granica na Arktiku iniciralo Ministarstvo za ekonomski razvoj predloživši promjenu matematičkog metoda za izračunavanje linija teritorijalnih oblasti, što je prema njihovom uvjerenju, u skladu s Konvencijom o morskom pravu iz 1982. godine.

Suštinski ruski interes na Arktiku je energija, a pomicanjem teritorije za oko 350 nautičkih milja (oko 650 kilometara) došla bi do novih gasnih i naftnih resursa čije rezerve se procjenjuju na oko 100 milijardi tona.

Rusija je u protekloj deceniji aktivno zastupala svoju poziciju na Arktiku i podnosila dokumentaciju Ujedinjenim nacijama (UN) sa zahtjevom za teritorijalno proširenje, ali taj zahtjev je odbijen zbog nedovoljnog obrazloženja.

U trku za Arktik u međuvremenu su se uključile i druge države koje se graniče s arktičkim krugom - SAD, Kanada, Norveška i Danska s Grenlandom.

Prema procjenama geologa, rezerve prirodnog gasa na Arktiku su ogromne, dok količine nafte koje se tamo nalaze ne bi promijenile odnose na međunarodnom tržištu nafte.